NRK Meny
Normal

Fire av ti nordlendinger ferierer i egen landsdel

En fersk undersøkelse viser at mange nordlendinger gjerne ferierer i hjemlige trakter, mens kun 25 prosent svarte at de vil til utlandet. Folk i Troms er mest ivrige på å feriere hjemme.

Sommarøya

SOMMERKLAR: Sommarøy utenfor Tromsø er en av de anbefalte øyene å besøke dersom du skal feriere i Nord-Norge.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Kristine Jorem

Kristine Jorem har kjøpt seg hyttenøkkelen til Den Norske Turistforeningen, og planlegger å gå fra hytte til hytte i sommer.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Kristine Jorem (67) og andre i Tromsø er blant de ivrige.

Pensjonisten fra Bergen, som har bodd i Tromsø i to år, kan ikke tenke seg å reise vekk fra Nord-Norge om sommeren. Nå har hun kjøpt seg hyttenøkkel til de mange DNT-hyttene i fylket, og planlegger å gå mange turer i sommer.

– Hvorfor jeg ferierer her? For et dumt spørsmål! Vi har fantastisk flott natur, med både hav, fjell og skog. Det er rett og slett så mange muligheter, i tillegg til at Tromsø er en fin sommerby der det skjer mye kulturelt. Sommeren er best i nord og jeg har så vidt begynt å oppdage alt det fine vi har her, sier hun.

Vi spurte folk på gata i Tromsø hvor de har tenkt seg i sommer.

Tromsværinger trives best i nord

Nord-Norge har lenge vært et yndet feriemål for både nordmenn og utenlandske turister, men nå følger også landsdelens egen befolkning etter.

Så mange som 39 prosent av nordlendingene skal feriere hjemme i egen landsdel i sommer, det viser en fersk undersøkelse utført av InFact på vegne av NRK. Kun 25 prosent sier at de vil til utlandet.

Folk i Troms er hakket gladere i egen landsdel, der 41,2 svarer at de skal feriere i Nord-Norge.

Den ultimate frihetsfølelsen

Lena Nøstdahl i Nordnorsk Reiseliv

Reiselivssjef Lena Nøstdahl for Troms i Nordnorsk Reiseliv tror at det er en økende trend at flere vil feriere hjemme i egen landsdel. – Vi deler våre opplevelser på sosiale medier, som gjør at også naboen vil oppleve det samme.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Trenden med å reise til varmere strøk for den tradisjonelle badeferien i sommermånedene er forbi. Nå vil vi oppleve – også det som ligger oss nært. Det henger sammen med en økende stolthet over egen landsdel og identitet.

Det tror reiselivssjef Lena Nøstdahl for Troms i Nordnorsk Reiseliv.

– Vi har blitt flinkere til å oppdage det som venter rett utenfor vår egen stuedør. I tillegg har vi en global trend som også påvirker oss med fokus på en sunn og aktiv kropp. Vi har fantastisk natur og urbane kulturtilbud i umiddelbar nærhet. Med de lange, lyse sommernettene får vi også mer tid. Det er den ultimate frihetsfølelsen å legge fra seg klokka og gå tur midt på natta.

Grafikk over hvor vi skal på ferie
Foto: NRK

Stadig flere fjellturister

Mia Kanstad Kulseng i Troms Turlag

Mia Kanstad Kulseng i Troms Turlag sier at de har mye å gjøre i sommer: – Det er mye folk innom kontoret vårt som skal feriere hjemme i fylket.

Foto: NRK

Den Norske Turistforeningen har de siste to årene opplevd en markant medlemsvekst i fylket. Den typiske fjellturisten er alt fra bestemor til den unge single, sier Mia Kanstad Kulseng i Troms Turlag, som i dag teller 4931 medlemmer.

– Vi er i dag 500 flere medlemmer enn på samme tid i fjor, og vi har størst vekst i hele landet av de mellomstore foreningene på 13 prosent de to siste årene. Vi ser absolutt at flere oppdager friluftslivet og at de tilbringer sommeren på tur hjemme, sier hun.

Snart tom for DNT hyttenøkkel

Hyttenøkkelen er svært populær, og hos Troms Turlag er de snart tomme for nøkler.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK