Hopp til innhold

Endrer løpsreglene etter diskvalifisering

Finnmarksløpet gjør endringer for å unngå at skadde hunder får kjøre videre.

Kontroll Finnmarksløpet

Mattilsynet var på plass i målområdet i Alta sentrum for å passe på at hundene tas hensyn til. Her er det Harald Tunheims hunder som får den obligatoriske veterinærkontrollen etter målgang. Tunheims hundespann hadde for øvrig ingenting med diskvalifiseringen å gjøre.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Det er helt klart at det må skje noe etter denne episoden. Men det må sies at det er ingen vanlig situasjon. Det har skjedd i år, og vi håper at det ikke skjer igjen, sier rennleder i Finnmarksløpet, Rita Hallvig.

En av deltakerne i årets 500-kilometer ble diskvalifisert etter målgang i Alta sentrum. Dette på grunn av manglende obligatorisk veterinærkontroll på et av sjekkpunktene.

I ettertid viste det seg at minst en av hundene som startet ut haltet.

Rita Hallvig

Rennleder Rita Hallvig.

Foto: NRK

– Vi må se på rutinene våre, og ta inn en ekstra presisering i regelverket. Vi må se på våre rutiner ved varsling. Hvis slikt skjer må flere varsles, både rennleder, teknisk delegert og veterinærer. Vi jobber tett i lag i dag, men vi er på mange forskjellige plasser, sier Hallvig.

Diskvalifiseringen gjelder kun for årets løp, og får ikke videre konsekvenser utover det.

Tøffe forhold

Årets Finnmarksløp var preget av tøffe værforhold, og mange kjørere valgte å bryte underveis.

To hunder døde i løpet, men obduksjonsrapportene fra disse er ennå ikke klare.

– Det startet med storm over fjellet til Skoganvarre. I tillegg var det overvann, blank is, lite snø, og mot slutten kom det snøvær med tunge spor. Folk har nok sett litt på at nok er og nok, og at det ble for tøft. Noen kunne nok justert kjøreplanen, men ikke alle har mål å bare komme seg i gjennom. Noen vil konkurrere, og når de kommer bak, da avslutter dem, sier sier hun.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

John Øivind Selmer er diskvalifisert fra Finnmarksløpet.

Ifølge Finnmarksløpets sjefveterinær Hanna Fredriksen er det ikke lov å starte ut med hunder som halter. Se TV-innslaget her.

Tema blant kjørerne

Rennlederen understreker at det er kjørerne som har ansvaret for hundene.

– Vi er i et løp, og vi har et ansvar vi også. Vi kan selvfølgelig stoppe kjørere, og det burde vært gjort i denne saken, sier hun.

Nettopp derfor ønsker hun et klarere regelverk.

– Vi må kanskje presisere i kjøremøtene før løpet hva som skjer om det er regelbrudd. At det kan komme noen som sier at de må snu, sier Hallvig.

Diskvalifiseringen ble også et tema på den faste evalueringen med kjørerne etter løpet.

– Det påvirker kjørerne, som ikke vil bli identifisert med slike handlinger. Det er mange seriøse kjørere, og de vil vise sporten fra sitt beste. Denne saken er til ettertanke for alle, sier Hallvig.

Årlig kontroll

Vibeke Elvenes

Distriktssjef Vibeke Elvenes i Mattilsynet.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Mattilsynet fører årlig tilsyn med Finnmarksløpet. Rapporten fra årets konkurranse er ikke klar, men distriktssjef Vibeke Elvenes har et godt inntrykk av arrangøren og hensynet til hundenes helse.

– Vi har samarbeidet i flere år, og har en god dialog. For eksempel har de økt antall veterinærer, og det synes vi er positivt, sier Elvenes.

At en kjører ble diskvalifisert for manglende veterinærkontroll får støtte hos Elvenes.

– Jeg kjenner ikke saken konkret, men veterinærene sin oppgave er å reagere når de ser noe som ikke er bra, og det viktig at dem gjør det, sier hun.