– Mer enn rein, kofte og harry folk

Finnmarkinger står ikke tilbake for moteeliten i Europa når det kommer til å kle seg mener Altagründer.

Rolf Florida Kristensen

– Til å begynne med ble man stemplet som homo hvis man trakk på seg smale bukser. I dag selger jeg likevel nesten bare bukser av den typen, forteller Rolf Florida Kristensen, som har solgt mote til Finnmarkinger i ti år. Han mener Finnmarkinger flest har god stil og at det ikke handler om hvor mye penger man bruker.

Foto: Inghild Eriksen/nrk

– Jeg var veldig tidlig ute og ble interessert i mote før mange andre i Alta. Da fikk jeg absolutt høre fliring fra kompiser.

Men latteren har for lengst stilnet rundt Rolf Florida Kristensen. I ti år har han solgt moteklær til Finnmarkingene.

– Det som ble morsomt for meg som faktisk la litt innsats i hva jeg kledde på meg var jo at jeg dro mer damer. Det oppdaget jo kompisene mine etter hvert, og da måtte de jo følge etter, ler han.

Mobiltelefon

På Instagram er det over 5000 moteinteresserte som følger Rolf Kristensen. I tillegg til å dele bilder bruker han Instagram til å hente inspirasjon og oppdatere seg på trender, forteller han.

Foto: Inghild Eriksen/nrk

Vil motbevise stereotypier

Nordlysbyen Alta i Finnmark ligger langt fra nærmeste motemetropol. Likevel selger han eksklusiv mote fra to butikker, en for damer og en for menn.

– Finnmarkinger er så mye mer enn rein, kofte, eller harry folk i joggebukse med klumper på beina, sier Kristensen.

Han mener det eksisterer stereotypier av Finnmaringer som akterutseilte i klesveien, noe han mener er helt feil.

Kristensens Basement AS har mangedoblet omsetningen og har flere år på rad blitt kåret til gasellebedrift. Likevel hevder han at det ikke er om å gjøre å selge mest mulig.

Drivkraften er å motbevise Finnmarksstereotypier og å drive litt folkeopplysning, forteller han.

Eva Godvik Lampe

Finnmarkinger har blitt mye flinkere til å kle seg mener Altagründeren. Her viser modell Eva Godvik Lampe antrekk fra designer Gudrun Sjöden under Sami Fashion Week i Alta.

Foto: Susanne Hætta / Pretekst og foto

Vil motbevise fisefine fordommer

– Jeg vil jo gjerne vise de fisefine motefolkene sørpå at vi også er trendy og ikke er en gjeng med knøler. Vi kan ha god stil her oppe og. Vi er jo en av butikkene lengst nord i verden som tør å satse på «high-end fashion».

Finnmarkinger står ikke tilbake for mote-eliten ellers i Europa, mener Kristensen. Han forteller at det ofte imponerer kolleger sørpå at han tør å ta inn eksklusive merker så langt nord.

– De blir ofte overrasket når jeg sier at jeg er fra Finnmark og hvilke varer jeg har i butikken min. De tror liksom ikke det er sånt her oppe, ler han.

For Kristensen handler klær om kommunikasjon, og selv mener han Finnmarkinger har blitt mye flinkere til å kle seg.

– Trenger ikke være skeiv for å ta vare på deg selv

Da han vaks opp skulle alle gå i scooterjakker i forskjellige merker i Alta. Alle kompisene i klassen hadde hver sin nye Ski-Doo eller Arctic Cat-jakke, forteller han. Men, det er lenge siden.

– Du trenger ikke være skeiv for å ta vare på deg selv lengre, forteller han. Det har blitt mye mer lov å skille seg ut.

Finnmarkinger har blitt mye mer urbane, og flere tør å stikke seg ut enn før, mener han.

Og det kommer fra mannen som har solgt klær til datteren til den kjente klesdesigneren Calvin Klein.

Over 5000 følgere

– Jeg fikk en telefon fra assistenten til dattera hans. Hun hadde hørt at vi i Alta hadde samme jakke som ble brukt av hovedrollen i tv-serien «Sex og Singelliv», forteller han.

Og han er stolt over hva han har fått til. Kristensen har over 5000 følgere på Instagram fra Norge, England, USA, Finland og Sverige.

Rolf Florida Krisensen og Hans Erik Strifeldt

Butikkeier Rolf Kristensen og kollega Hans Erik Strifeldt har solgt klær til dattera til Calvin Klein. – Hun hadde hørt at vi i Alta hadde samme jakke som ble brukt av hovedrollen «Sex og Singelliv» og bare måtte ha den, forteller Kristensen.

Foto: Inghild Eriksen/nrk

– Den yngre generasjonen i Finnmark er ekstremt moteopplyst og har vanvittig kul stil. Det handler ikke om å ha merkeklær og kjøpe dyrt. Å ha god stil og være trygg på seg selv. Jeg vil ikke si at jentene er dårlige, men guttene i Finnmark har blitt veldig flinke til å kle seg riktig til rett tid, mener Kristensen.

Gulltights best på Northug

Kristensen mener mange fler tør å stikke seg ut enn før. Den store moteverdenen har kommet nærmere alle gjennom Instagram, Facebook og moteblogger på internett.

– Smale bukser for eksempel har jo vært en trend i noen år. Til å begynne med ble man jo stemplet som homo hvis man trakk på de. Nå er nitti prosent av buksene vi selger nettopp sånne.

Og kompisene som tidligere syntes Kristensen var en særing, kommer nå og ber om råd.

– Det er jo også morsomt å se at kompisene har fått mye bedre selvtilit. Og så er det jo mye morsommere å være sammen med de på byen, når man slipper å dra rundt på de, ler han.

Men det finnes en grense. En ny trend nå er å gå i gull- eller sølvtights, forteller han.

– Det mener jeg bor være forbeholdt Northug og skilandslaget eller rockestjerner. Den vanlige mannen i gata kler ikke det, og det tror jeg ikke damene synes er så sexy heller.