NRK Meny
Normal

Finnmark Ap mot regjeringens Dalai Lama–nei

Finnmark Arbeiderparti reagerer negativt på at Stortingets presidentskap og regjeringen ikke ønsker å møte nobelprisvinner Dalai Lama, under hans besøk til Norge i mai.

Ingalill Olsen Arbeiderpartiet

Fylkespartileder i Finnmark Arbeiderparti, Ingalill Olsen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Dette er en ny linje i norsk utenrikspolitikk, styrt av næringsinteressene. Norges frie rolle og mulighet til å ta opp menneskerettighetsspørsmål med ethvert land, må ikke svekkes, sier fylkespartileder i Finnmark Arbeiderparti, Ingalill Olsen til NRK.

Stortingspresident Olemic Thommessen vil ikke møte Dalai Lama under norgesbesøket og sier det er for å ha mulighet til å jobbe for verdier som menneskerettigheter og klimaspørsmål overfor kinesiske myndigheter.

Torsdag kveld bestemte regjeringen seg for å takke nei til invitasjonen.

– Vi må kjøre lik linje

Finnmark Arbeiderparti mener at Norge ikke kan la seg diktere av hvem Kina mener den norske regjering skal møte.

– Det er tydelig at det er problemer knyttet til Kina, som gjør at man velger å ikke møte Dalai Lama. Norge har hatt en tradisjon med å møte nobelprisvinnere. Det kan ikke være slik at hvis vinneren er fra et land med store økonomiske muskler, at det blir et problem, sier Olsen.

Etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo i 2010, har forholdene mellom Norge og Kina vært svært dårlig.

– Norge er opptatt av menneskerettigheter, og da må vi kjøre de samme prinsippene overfor alle. Dette bryter med en tradisjon Norge har hatt, og det reagerer vi på. Vi synes det er urimelig, forteller fylkespartilederen.