Finnmark Ap er mot nytt hjertemedisinsenter i Nord-Norge

Fylkespartiet krever at styret i Helse Nord utsetter onsdagens styrebehandling av nytt PCI-senter i Bodø.

Agneta Johansson gjennomfører PCI-behandling

Her fra en tidligere PCI-behandling av en pasient.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

Representantskapet i Finnmark Ap vedtok søndag at de går imot å etablere et til PCI-senter i landsdelen. Dermed støtter partiet samme vedtak som ble fattet i fylkesutvalgets behandling i Finnmark i februar, og Troms fylkesting i oktober.

Ragnhild Vassvik

Påtroppende fylkestingsleder i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap).

Foto: NRK

– Vi mener, på lik linje med fylkespolitikerne i Troms, at dersom styret i Helse Nord behandler denne saken onsdag, er det brudd på samarbeidsavtalen mellom Helse Nord og fylkeskommunene i landsdelen. Det sier fylkesvaraordfører, og påtroppende fylkestingsleder Ragnhild Vassvik til NRK.

Fredag ble det også kjent at fylkesrådslederen i Troms, Willy Ørnebakk krever at saken utsettes til mer informasjon er gitt til alle parter i saken.

– Finnmark dårligst på overlevelse

Fylkespartiet i Finnmark viser i sitt vedtak til at innbyggerne i vårt nordligste fylke har dårligst overlevelse innenfor hjertemedisin, og at det vil være en svekkelse av tilbudet og fagmiljøet ved Universitetssykehuset i Tromsø dersom man oppretter et nytt PCI-senter i Bodø.

– Vi aksepterer ikke at man svekker fagmiljøet på UNN ved å avgi ressurser til sykehuset i Bodø, sier Vassvik.

Tidligere denne uken ble det kjent at Helse Nord-direktør Lars Vorland går inn for at det skal opprettes et PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset. I dag er det UNN Tromsø som gir dette tilbudet til hjertepasienter fra hele Nord-Norge. Behandlingen går ut på at en slange føres inn til en tett blodåre i hjertet til en pasient, og blokkes ut ved hjelp av en ballong.

Hvert år rammes over 12.000 personer i Norge av hjerteinfarkt. Det er om lag 1600 hjerteinfarkt i året i vår landsdel.

Ikke overrasket

Helse Nord kommenterer vedtaket i Finnmark arbeiderparti slik;

– Dette er i tråd med de mange høringsuttalelsene i saken som vi har fått fra Finnmark og Troms. Det sier kommunikasjonsdirektør i Helse Nord, Anne May Knutsen.

Hun har ingen ytterligere kommentarer til saken, men skrev i en mail til NRK fredag at det er opp til styret i Helse Nord hva de gjør med saken i sitt møte onsdag.