Normal

Finner du le for vinden kan du fortsatt få noen fine dager utendørs

Påsken blir vindfull fra nå av. Er du heldig kan du likevel få deg en fin tur ut, men da er det lurt å sjekke skredvarselet.

Illustrasjonsbilde av bok liggende i snø i påska

Er du heldig kan du kanskje nyte krimboken utendørs de siste dagene i påsken. Frister ikke det, gir vinden deg en god unnskyldning til å krype ned i sofaen.

Ifølge værvarselet som gjelder til midnatt påskeaften blir det vindfullt i Finnmark, Troms og på Svalbard.

I Troms meldes det fra frisk bris til stiv kuling. Utover 1. påskedag fortsetter det med liten kuling og noe regn, ifølge værvarslingstjenesten Yr.no.

Finnmark får opp til sterk kuling i området mellom Slettnes og Vardø. 1. påskedag kommer med stiv kuling på utsatte steder.

Litt regn og litt sol

På Spitsbergen øker det fra frisk bris til sterk kuling i sør. Søndag blåser det fortsatt sterk eller liten kuling over Spitsbergen. Kulingen holder stand også mandag.

Skulle du likevel våkne en av dagene som kommer og tenke at det slett ikke ser så verst ut utenfor vinduet ditt er ikke det så rart. Finner du le for vinden kan det nemlig bli riktig så fint å slå seg ned med Kvikk Lunsj og appelsin.

Lørdag er det opphold i store deler av Troms, og til og med litt sol. Nedbøren er begrenset søndag, og det er ikke alle steder den kommer som regn. I Finnmark blir det stort sett oppholdsvær i påskehelga. Det samme gjelder Spitsbergen.

– Veldig forsiktig

Men det er ikke bare værvarselet som er greit å ha kontroll på hvis du begir deg ut på tur.

Vindøkningen har ført til at det nå er ustabile forhold i fjellet, og betydelig snøskredfare i store deler av Nord-Norge. På Nordenskiöld Land på Spitsbergen er skredfaren moderat.

Snøskredvarslingen hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer folk mot å dra ut på tur i bratte terreng.

– Da gjelder det å være veldig forsiktig i terreng som er brattere enn 30 grader. Folk må ha et bevisst forhold til hvilket terreng de beveger seg inn i, sier vaktleder Solveig Kosberg.

Ifølge Hovedredningssentralen Nord-Norge og Røde Kors i Troms har det så langt vært en påske med normalt mange oppdrag.

Blant annet har flere skiløpere skadet seg på tur og to personer er skadet i skutervelt.

Den ene skutervelten skjedde på Svalbard, hvor Sysselmannen ellers melder om en rolig påske.

I Troms Røde Kors håper leder for Infosentralen Magne Kvam at også de siste dagene av påsken blir uten veldig alvorlige hendelser.

– Vi har ikke hatt så mye å gjøre hittil. Vi ønsker at folk skal være forsiktig, og ta hensyn. Skred er et av de store faremomentene når man er ute, sier Kvam til NRK.