TIFF viser film om Charlie Hebdo

Etter terrorangrepet mot det franske ukebladet Charlie Hebdo har Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) bestemt seg for å vise en dokumentar om det satiriske ukebladet.

film om Hebdo

Bilde fra filmen «It's hard being loved by jerks» om Charlie Hebdo.

Foto: skjermbilde

Martha Otte

Martha Otte er festivalsjef for Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF).

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

– Vi er veldig lei oss for at denne filmen har blitt så aktuell, men vi mener det kan være interessant for publikum å se filmen og få mer informasjon om saken enn de får gjennom nyhetsbildet, sier festivalsjef Martha Otte.

På mandag 12. januar starter årets utgave av TIFF. Etter terrorangrepet der 12 personer ble skutt og drept i Paris, har festivalen bestemt seg for å vise dokumentarfilmen om Charlie Hebdo.

Dokumentar etter Muhammed-karikaturer

Filmen «It's hard being loved by jerks» fra 2008 fulgte med på oppstyret etter at det franske satiremagasinet publiserte Muhammed-karikaturene i februar 2006.

Avisen og redaktøren opplevde både protester og dødstrusler etter publiseringen av karikaturene og ble også saksøkt av en sammenslutning av franske muslimske organisasjoner.

– Dokumentaren følger rettssaken og forteller oss om miljøet, om ukebladet og om hvor tøffe de var som sto opp mot disse dødstruslene, sier Otte.

Ikke redd for reaksjoner

Etter terrorangrepet i Paris har flere aviser og illustratører valgt å vise sin støtte ved å trykke noen av karikaturene Charlie Hebdo har publisert, eller laget nye tegninger for å kommentere massakren.

Andre, som avisen Jyllands-Posten lot forsiden sin gå i svart heller enn å trykke karikaturene.

– Er dere bekymret for at det kan komme reaksjoner på at dere viser filmen?

– Vi er opptatt av å ha en åpen linje. For å stå imot slike holdninger må vi ha åpenhet, forståelse og kunnskap, og dette er en sjanse vi må ta. Jeg kan ikke tenke meg at det vil få noen konsekvenser, og jeg vil heller ikke tenke på hva en slik konsekvens skulle være, sier Otte.

Filmen, som er regissert av Daniel Leconte, ble også visst på Tiff i 2009.

Otte vet så langt ikke om de får noen av folkene bak filmen til festivalen, men sier at de jobber med å få tak i aktuelle innledere.