NRK Meny
Normal

Fikk ros i forskningsrapport – betalte for den selv

En ny rapport slår fast at sponsormidler er viktige for å videreutvikle kulturnæringa i Finnmark. Men rapporten er bestilt av oljeselskapet ENI, som selv har brukt 11 millioner kroner på kultursponsing i fylket.

Wulff og Varangerfestivalen

Kommunikasjonsdirektør i ENI Norge, Andreas Wulff og Varangerfestivalen.

Foto: Montasje/NRK

Kristen Albert Ellingsen

Kristen Albert Ellingsen Førstelektor ved Norges Arktiske Universitetet, campus Alta.

Foto: Høgskolen i Finnmark

I følge en rapport gitt ut av forskningskonsernet Norut, bidro ENI Norge med 11 millioner sponsorkroner til kulturnæringen i Finnmark fra 2008 - 2013. En rapport oljeselskapet selv har betalt for.

Førstelektor ved Norges Arktiske Universitet, Kristen Albert Ellingensen, håper forskerne er oppmerksomme på sin objektivitet.

– Hvis de ikke er objektive vil de lett kunne fremstå som propagandaministere. Det er ikke det forskning dreier seg om, sier Ellingsen.

– Uten påvirkning fra oss

I forbindelse med Goliat-prosjektet bestilte ENI Norge fem rapporter av Norut, for å kartlegge ringvirkninger og mulige konsekvenser av utbyggingen. Hva det skulle forskes på valgte oljeselskapet selv.

– Vi betaler fordi vi er pålagt av Stortinget å gjøre det. Jeg synes det er viktig å få frem at den typen forskning gjennomføres uavhengig og uten påvirkning fra oss. Vi går ikke inn og styrer den forskningen som de gjør, sier Andreas Wulff, kommunikasjonsdirektør i ENI Norge.

Oppdragsforskning

CC Cowboys under Varangerfestivalen. Festivalen er en av flere kulturarrangementer som har fått sponsorpenger av oljeselskapet ENI Norge.

– Burde gått gjennom andre

Norut forsikrer om at de jobber etter høy etisk standard, men forstår at betalte forskningsrapporter er gjenstand for debatt.

– Dette er en nasjonal debatt som alle forskningsinstitusjonene har. Det er ikke noe spesielt for Norut eller oppdraget opp mot et oljeselskap, sier Målfrid Baik, administrerende direktør i Norut.

Ellingsen ved universitetet mener pengene burde vært distribuert av andre organer enn bedriftene selv.

– Jeg mener at det burde gå gjennom stiftelser eller råd som kan fordele disse pengene, sier Ellingsen.