NRK Meny
Normal

Fikk ødelagt huset sitt – kritisk til lokal varsling

Lokalstyret i Longyearbyen skal neste år overta ansvaret fra NVE for lokal snøskredvarsling. – Jeg er kritisk, sier innbygger som fikk ødelagt huset av skred i forrige uke.

Frank Johnny Olsen sitt hus ble tatt av skredet i Longyearbyen

Frank Johnny Olsen er skeptisk til at lokalstyret overtar.

Foto: Privat

Opplegget er at lokalstyret skal overta varsling. Det skjer uavhengig av at NVE i forrige uke gjorde ei feilvurdering da det ikke varslet fare for skred i Longyearbyen. Så kom skredet og ødela seks leiligheter.

Ble rammet

Frank Johnny Olsen ble rammet av skredet. Han er usikker på hvor klokt det er at lokalstyret skal overta varslinga fra neste år.

– Det er stort gjennomtrekk av folk i Longyearbyen. Noen som er dyktige med skredvarsling kan kanskje flytte. Det blir ustabilt. Det mest fornuftige nå er å sikre området ved fjellet Sukkertoppen med enten voller eller snøskjermer som brukes på fastlandet.

Forstår skepsis

Arild Olsen

Vi har ei viktig rolle lokalt, sier Arild Olsen

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Lokalstyreleder Arild Olsen forstår dersom noen er skeptiske til at lokalstyret skal ha ansvaret for snøskredvarslinga.

– Men vi lokalpolitikere har en viktig rolle i lokalsamfunnet, og kan ikke bare skyve ansvaret over på andre. Vi må i samarbeid med andre etater se hva vi kan gjøre for å få en bedre skredvarsling, men vi planlegger hva som skal gjøres mer permanent, blant annet bygging av nye boliger i trygge omgivelser.

Systemet vitkig

NVEs lokale skredvarsling i dag innebærer en overvåkning av skredfare mot bebyggelse, og er viktige tiltak for at sikkerheten for skredutsatt bebyggelse skal være god. Når lokalstyret overtar ansvaret må det engasjeres lokale personer som skal ta snøprofiler og foreta observasjoner og bruke værdata.

Avsatt penger

Lokalstyret har satt av 1,5 millioner kroner til dette varslingsarbeidet.

– Vi har ikke denne kompetansen i lokalstyret i dag. Vi også gjennomgå grundig det som skjedde sist da skredet kom i forrige uke. Vi må lære for å redusere risikoen, sier Olsen.

Arild Olsen tror det er bra at jobben med varsling skal gjøres lokalt i Longyearbyen.

– Man skal også vurdere tryggheten til familien, venner og kolleger. Det vil gi en ekstra styrke i varslinga, sier han.

Stor skredfare

Det er bare 14 måneder siden det gikk et stort skred der to personer omkom, og 11 bolighus ble ødelagt. I tillegg har det vært mange skred i Longyearbyen de siste månedene. Konsekvensen har vært hyppige evakueringen.

Skred på Svalbard

Viktig med bedre kvalitet på varslinga, sier sysselmann Kjertin Askholt, som her intervjues av NRK etter skredet i februar.

Foto: NRK

Gjennomgår rutiner

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at mange innbyggere i Longyearbyen er kritisk til varslingssystemet.

– Det forstår jeg. Men det er bra at NVE gjennomgår rutingene sine og ser på det som skjedde for å dra lærdom til neste gang det kommer dårlig vær. Det er viktig for at folk kan være trygge på kvaliteten på snøskredvarslingssystemet vårt. Det gjelder uansett hvem som har ansvar, NVE eller lokalstyret, sier Askholt.