Fikk ikke forhåndsvarsel om uran-last

Norske myndigheter ble ikke varslet på forhånd da en båtlast med høyanriket uran gikk langs norskekysten for to uker siden.

Laster kart, vennligst vent...

Norske myndigheter ble ikke varsla på forhånd da farlig last ble frakta rundt norskekysten for to uker siden.

Det bekrefter lederen for Vardø Trafikksentral, Ståle Sveinungsen, overfor BarentsObserver.

– Statens strålevern ble varslet samme kveld som fartøyet Mikhail Dudin gikk inn i norsk farvann 2. september, opplyser Sveinungsen til nettstedet.

Båtlasten med høyanriket uran gikk fra Gdynia i Polen til Murmansk, og Mikhail Dudin forlot norsk farvann 8. september.

Får ikke varsel

Dette er ikke første gang det ikke er gitt beskjed om farlig last langs norskekysten.

Statens strålevern har ved flere tidligere lignende anledninger bedt om å bli varslet før lignende last kommer nær Norge.

Første gang en slik transport ble foretatt var i 2009 - heller ikke da ble Statens strålevern informert, skriver nettstedet Barents Observer.

I fjor fraktet også det russiske skipet «Mikhail Dudin» atomavfall fra en polsk forskningsreaktor fra sovjettida. Målet for transporten var den russiske havnebyen Murmansk. Heller ikke ved denne frakten ble det varslet til strålevernet.

Skipet ble fulgt av Kystverket og trafikksentralen, men ble aldri meldt i fra om til Statens Strålevern. Det til tross for en avtale mellom Kystverket og Statens Strålevern som sier at Statens Strålevern skal varsles om denne typen transport.

(NRK/NTB)