NRK Meny
Normal

Fikk hente personlige ting ut fra evakuert bygning

Tirsdag kveld fikk de evakuerte beboerne i hybelhuset i det gamle sykehuset i Longyearbyen hente ut personlige eiendeler.

Evakuerte beboere fikk hente ting

De evakuerte beboerne hentet ut personlige ting fra hybelhuset.

Foto: MARCUS KROGTOFT

– Det var etablert vakthold utenfor huset med liste over hvem som til enhver tid befant seg i bygningen da beboerne tirsdag kveld fikk hente ut personlige eiendeler fra det evakuerte hybelhuset. Det sier NRKs frilanser på Svalbard, Marcus Krogtoft.

Beboerne ville ikke la seg intervjue, men ga uttrykk for at dette var en litt lei situasjon å være i. Evakueringen skjedde en måned etter snøskredet som tok to liv og ødela elleve spisshus i Longyearbyen.

– Styret i Sameiet vei 210 har lagd en plan for å tømme huset, og tirsdag kveld fikk noen av beboerne hente ut ting. Tømmingen vil skje hver ettermiddag til samtlige 30 har hentet ut tingene sine. Det sier teknisk sektorsjef i lokalstyret, Marianne Aasen til NRK.

Hybelhuset i det gamle sykehuset i Longyearbyen

Hybelhuset i det gamle sykehuset på Svalbard kan kollapse. Her noen av sprekkdannelsene i bygget.

Foto: CHRISTOPHER ENGÅS / SVALBARDPOSTEN

30 personer fortsatt evakuert

Det var 18. februar at de 30 beboerne i 16 hybelleiligheter i hybelbygget fikk to timer på seg til å evakuere bygget fordi det kunne kollapse.

En rapport fra konsulentfirmaet Multiconsult viser at Sameiet vei 210, det gamle sykehuset i Longyearbyen, er usikkert å bo i.

– Bygget kan kollapse i morgen, eller om to måneder eller to år. Så lenge rapporten er så krass som den er, tar vi ingen sjanser og evakuerer folk så fort som mulig, sier lokalstyreleder Arild Olsen til NRK.no rett etter evakueringen.

Ifølge Olsen viser Multiconsult-rapporten at det gamle sykehuset har store setningsskader, og at det ikke tåler normale vind- og snøforhold.

Samtlige fikk tildelt hybler de kan bo ut uke 9. deretter må de skaffe egne boliger.