Hopp til innhold

Fikk 1300 kroner i grasrotmidler for å fremme øl

Grasrotrotet fortsetter. "Midtbakken svirebrorslag" i Alta fikk i fjor 1300 kroner i grasrotpenger fra Norsk Tipping. Foreningen med to medlemmer jobber for å fremme øl.

Tipping

«Midtbakken svirebrorslag» i Alta, som har to medlemmer, fikk i fjor 1300 kroner for å fremme øl, med hjelp av grasrotpenger fra Norsk Tipping.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

– Vi skal bruke grasrotmidlene til det som er formålet – å fremme øl som kultur, sier Jan Ragnar Guttormsen i ølforeningen Midtbakken svirebrorslag i Alta.

Guttormsen avviser at laget ble stiftet for å melke penger fra grasrotandelen.

Ifølge ham var det ikke altfor vanskelig å bli med i ordningen.

– Vi har hatt svirebrorslaget i langt tid, og når vi oppdaget at det bare kostet 250 kroner å registrere oss i Brønnøysundregistrene, så gjorde vi like godt det. Og der var det gratis å krysse av for grasrotandelen. Så plutselig var vi grasrotdeltakere. Jeg tror vi var 7 spillere, forteller Guttormsen.

– Ordningen bør fjernes

Guttormsen mener Norsk Tipping bruker grasrotandelen kun som lokkemiddel for å få folk til å spille mer. Det er leder i Norsk Breddefotballforening, Gunn Heidi Henriksen, enig i. Hun mener hele grasrotordningen bør fjernes.

– Jeg mener denne ordningen er konstruert spesielt for å hegne om et spillemonopol som den norske stat og regjeringen har bestemt at vi skal ha. Og så får du da frivilligheten som en slags alibivirksomhet for å ha et spillemonopol, der du også bruker lag og organisasjoner for å markedsføre spill gjennom norsk tipping, sier Henriksen.

Som NRK fortalte tirsdag mener Norsk Tipping det er altfor lett å misbruke grasrotandelen. Henriksen er enig.

– Derfor synes jeg at hele grasrotsystemet bør kuttes ut, og så får Norsk Tipping markedsføre seg på andre måter, sier Henriksen.

Hun mener den andelen som er ment å gå ut mot frivillig virksomhet og frivillig aktiviteter i lokalsamfunnet heller bør gis direkte og fordeles gjennom de systemene som er.

Reglene strammes inn

Det er Kulturdepartementet som har ansvaret med å følge opp grasrotandelen. Statssekretær Mina Gerhardsen forteller at det er på gang strengere regler for hvem som kan få penger.

– Det viktigste er at grasrotandelen skal gå til allmennyttige formål, og til åpne organisasjoner. Det betyr at vennegjenger som skal på heisatur ikke lenger kan bruke grasrotordningen til det, sier Gerhardsen.

Statssekretæren forteller at det også skal komme på plass et krav om rapporteringsplikt for dem som bruker over 1G, det vil si over 80 000 kroner.

– Det er veldig få. De fleste får mellom fem og ti tusen kroner. Så er det tre prosent av mottakerne som får over hundre tusen og det er der vi ønsker å ta kontroll. Det tredje vi foreslår er at Lotteritilsynet skal overta tilsynet, og så vil vi at det skal være slik at de som misbruker ordningen skal stenges ute.

Mina Gerhardsen

Stassekretær i Kulturdepartementet, Mina Gerhardsen, sier reglene for grasrotandelen nå strammes inn.

Foto: Kulturdepartementet

Ingen systematisk kontroll

I dag føres det ikke systematisk kontroll med hvem som får penger. Det er Kulturdepartementet som fører tilsyney.

– Dersom vi får varsel om misanke om misbruk så går vi etter en sak. I ytterste konsekvens kan vi be om å få tilbake pengene, det har skjedd i ett tilfelle, sier Gerhardsen.


Les også: Du kan gi dem mer å rutte med
Les også: Skeptisk til grasrotandelen

På listene over hvem som fikk grasrotpenger i Finnmark i fjor finnes det langt flere enn idrettslag.

Dønnesfjord veilag er en av få på topp 20-lista i Finnmark som ikke er et idrettslag. Veilaget fikk over 100.000 kroner i fjor.

– Vi synes det er en veldig fin mulighet til å få ekstra vedlikehold av veien som vi vet kommunen i utgangspunktet ikke har råd til å vedlikeholde. Vi har vel rundt 150 medlemmer som støtter oss, sier Thorfinn Husby i veilaget.

Husby ønsker strengere regler velkommen, men håper ikke veilaget er blant dem som rammes.

– Vi håper selvfølgelig at vi får bevare muligheten og at vi kan få støtte fra grasrotandelen. Det betyr mye for oss, sier Husby.