Hopp til innhold

– Finnmarkinger minner meg om amerikanere

Hils på bergenserne som trodde sjøsprøyten skulle piske mot forblåste kontorlokaler, og oslojenta som skulle «holde ut» i tre år. Nå stortrives de med karrieren i Finnmark og berømmer mulighetene i fylket.

Fikk nytt syn på Finnmark

Bergenserne Steffen Nerdal (t.h.) og Hans Fredrik Hag hadde lave forventninger til et jobbopphold i Finnmark, men forteller at fordommene bla avlivet da de kom til fylket. At det kan være kaldt, mørkt og snøvær i Nord-Norge fikk de rett i, men ellers var det ikke noe av de negative som viste seg å stemme, forteller de.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Et jobbopphold i Finnmark kan nok få enkelte til å tenke seg om et par ganger. Det kan jo være både mørkt og kaldt i vårt nordligste fylke.

Steffen Nerdal (29) fra Bergen innrømmer at han i tillegg ikke hadde spesielt gode kunnskaper om Finnmark.

– Min største frykt var at det skulle være et lite arbeidsmiljø, og at jeg ville møte forblåste små kontorer som sjøsprøyten nesten tok kverken på. At det skulle være mørkt og trist og en dyster stemning, slik man har sett på film fra Finnmark, forteller han.

Lytt til P1-innslaget her!

Hæ, Alta?

Nerdal er tidligere friidrettsutøver med flere NM-gull i sleggekast. Etter flere år med studier i USA, fullførte han i fjor våres mastergraden til siviløkonom på BI. Han fikk da jobb innen teknisk aksjeanalyse.

Tanken om å flytte fra sør til nord ikke engang streifet ham, frem til kompisen hans, Hans Fredrik Hag, også han fra Bergen, i fjor høst plutselig fikk jobb i konsulentfirmaet Kreativ Industri i Alta.

Hæ, Alta? Hans Fredrik måtte være på ville veier.

– Da Hans Fredrik nevnte at han skulle flytte nordover var jeg raskt ute med å fraråde ham det på det sterkeste. Jeg anså det som mørkt og kaldt og ikke stedet for en sosial og urban type som Hans Fredrik. Men det var mine fordommer, og det viste seg jo at det ikke var slik det var i virkeligheten, forteller Steffen.

Vendepunktet kom da Steffen i oktober var på helgebesøk hos Hans Fredrik i Alta.

Utvidet horisonten

– Jeg ville teste friluftstilbudet i Finnmark, og fikk også sett litt av byen. Da jeg kom tilbake til Oslo på mandagen tenkte jeg bare «fy søren, dette var noe for meg». Det var bare helt supert, forteller Steffen.

For halvannen uke siden flyttet han derfor nordover til en stilling i Ascella i Alta. Både Steffen og Hans Fredrik, som nå sitter på hvert sitt kontor i Kunnskapsparken i Alta sentrum, skryter over det de kaller et «dynamisk» næringsliv i Finnmark og de er begeistret over både det å bo og jobbe i fylket.

Mer om det senere, men først til ei oslojente som heller ikke hadde de helt store forventningene da hun for to og et halvt år siden flyttet til Finnmark.

Skulle «holde ut»

Hun heter Hedda Øisjøfoss (28) og var nyutdanna fra Universitetet i Oslo. Hedda kom til Alta mutters alene, uten å kjenne noen.

– Jeg tenkte bare at nå måtte jeg være åpen og se positivt på alt som skulle møte meg. Jeg tenkte også at jeg skulle holde ut minst tre år. Men etter hvert skjønte jeg at det var jo ikke snakk om å «holde ut», for det er jo veldig hyggelig å bo i Alta.

Hedda forelsket seg i en finnmarking og om noen måneder skal hun sette en annen finnmarking til verden. Selv om «treårsfristen» nærmer seg, har hun ingen planer om å flytte fra Alta.

– Men det er ikke bare familie som holder meg her. Jeg stortrives i Alta, med folkene her oppe, naturen, jobb og kollegaer, sier hun.

Fikk karriere i Finnmark

Hedda Øisjøfoss har fått seg jobb som porteføljeforvalter hos Ishavskraft i Alta. Oslo-jenta har jobbet i selskapet siden september 2012. Hun kom til Alta nyutdannet og mutters alene, uten å kjenne noen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Får mye ansvar

Stillingen som porteføljeforvalter i Ishavskraft betegner Hedda som «drømmejobben».

- Jeg føler jeg har fått mye ansvar, og det fikk jeg tidlig. Jeg tror det kan være mer konkurranse om de gode jobbene i Oslo, sier hun.

Altaposten skrev i forrige uke om de to bergenserne som stortrivdes i nord. Hans Fredrik, han som overbeviste Steffen Nerdal om å flytte til Alta, har hatt en lignende opplevelse av det å gjøre karriere i Finnmark. Også han var nervøs og hadde ikke spesielt høye tanker om Finnmark – før han fikk se fylket med egne øyne:

– På fritiden har man de samme mulighetene som i Oslo. Jobbmessig har læringskurven vært bratt og god. Jeg har fått mye tillit og ansvar og har fått jobbet med veldig spennende prosjekter opp mot både lokale gründer og mer etablerte selskaper her i Alta, sier Hans Fredrik, som er utdannet jurist.

«Søringer» trekker nordover

Direktør i Alta Næringsforening, Karianne Rygh Hjortdahl, som selv er fra Stavanger, forteller at hun snakker med mange som kommer til Finnmark for å gjøre rask karriere.

– Her i regionen og i Alta spesielt er det mange arbeidsgivere som ansetter nyutdannede i stillinger som gir dem muligheter – muligheter de kanskje ikke ville fått i de større byene der konkurransen er hardere. Jeg har selv møtt flere unge, nyutdannede som søker seg nordover for å få spennende jobbmuligheter her.

Steffen Nerdal forteller at utfordringene står i kø i nyjobben i Ascella som utvikler mobile løsninger.

Han gleder seg.

– Det neste for Ascella er å få fart på Sverige, og da skal jeg lede arbeidet med SmartDok. På samme måte som vi lykkes i Norge skal vi lykkes i Sverige, et dobbelt så stort marked, og det er jo en vanvittig utfordring for en relativt nyutdannet og ung person. Sånne muligheter hadde jeg aldri fått i Oslo med min bakgrunn, sier han.

Minner om USA

Steffen har ingen betenkeligheter med å bo i Alta. Det han kaller fordommer og «fullstendig mangel på kunnskap» har falt som en stein på det korte oppholdet i nordlysbyen. Byen har alt, mener han.

– Reint klimamessig er det jo som forventet. Det er kaldt, for tiden mørkt – og fantastisk fin natur. Den største positive overraskelsen er at menneskene her er så åpne, velkomne og gjestfrie. De er virkelig inkluderende. Det er kanskje noe man savner fra en storby som Oslo der folk gjør sin egen greie og har sine egne klikker, sier han.

Han betegner folk i Finnmark som ydmyke, interesserte og nysgjerrige.

– Jeg har bodd en del år i USA og ser likheter med folk i Finnmark. Folk er positive, uredde, bretter opp ermene og har lyst å få til ting. Det har jeg sett både her og i andre bedrifter i Kunnskapsparken.

Fikk karriere i Finnmark

Jessica Arvo fra Dokka har latt seg begeistre av Nord-Norge. Etter å bodd fem og et halvt år i Tromsø, der ut utdannet seg til geolog, fikk hun jobb i North Energi i Alta. – Her får jeg jobbe på et sted som er rett for meg samtidig som jeg får bo tett på naturen og turmulighetene, sier hun.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK