NRK Meny
Normal

– Vi skal lage en skikkelig fest, sier festspilldirektøren

Festspillene i Nord-Norge satser på godt sommervær, og flytter siste dagen av jubileumsåret ut. Til historisk grunn på Trondenes.

Sivert Høyem

Sivert Høyem blir ett av trekkplastrene under årets festspill.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Tre utendørskonserter skal feire de 50 festspill-årene som har vært. Med utsikt mot havet skal Sivert Høyem avslutte årets festspill, og være den som tar FINN inn i de neste 50 årene.

Midt-Østen på en annen måte

Tonje Winje

Festpilldirektør Tone Winje ser fram til å ta festspillene inn i framtida.

– I forbindelse med at Festspillene avslutter sitt 50-årsjubileum så skal vi lage til en skikkelig familiefest, med konserter og mulighet til å ha det kjekt sammen, sier festspilldirektør Tone Winje.

Seinere blir det en stor konsert kalt «Womens view», hvor Anneli Drecker opptrer sammen med kvinner fra Midt-Østen. Dette skjer under ledelse av Knut Reiersrud.

– Forestillinga skal gi andre bilder av Midt-Østen enn terror og krig. Det vil handle om kjærlighet og forsoning, sier Winje.

– Som en topp på det hele er jeg kjempeglad for at Sivert Høyem kommer og tar Festspillene i Nord-Norge inn i de neste 50 årene.

– På hvilken måte kan du si at han tar dere inn i de neste årene?

– Det er vår ambisjon. Vi har jubileum og kan se tilbake på 50 år. Det syns jeg er imponerende, at det fantes framsynte folk som i allerede i 1964 som så at her skal det bli en viktig festival i nord.

Det har vi klart å holde i 51 år, og ambisjonen skal ikke være mindre framover. Vi skal ha et langt perspektiv, sier Winje.

Folkefesten starter i Laugen med avslutningsforestillinga til NUK ++, ei ukes festival og kurs for ungdom, som tradisjonen tro viser fram resultater fra ei kreativ festspilluke.

Møteplass i flere hundre år

Årets tema for FINN er «møteplassen». Avslutningsdagen blir et bilde på dette.

– Festspillene har i mange år vært møteplass, det ønsker vi å understreke og ha fokus på framover. I tillegg har Trondenesområde vært møteplass i århundrer, gjennom både religion, kultur og folkefest. Så noe bedre sted markere avslutning på jubileet finnes ikke, mener direktøren.

Konsertene med Høyem og «Womens view» blir mot Trondenes Kirke og Trondenes historiske senter – ut mot havet.

Fra før er det kjent at dronning Sonja skal åpne de femtiende Festspillene i Nord-Norge.

– Det vil gi et ekstra løft til jubileumsfeiringen, sier direktør for Festspillene, Tone Winje. Før jul fikk Festspillene beskjeden i et brev fra Det kongelige slott. Dronningen kommer til Harstad for å åpne arrangementet lørdag 21. juni.