NRK Meny
Normal

Festspilldirektør til arvtaker: – Følg hjertet ditt

Festspillene i Nord-Norge 2015 er historie. Årets festspilluke var den siste for direktør Tone Winje, som nå overlater roret til Maria Utsi.

Tone Winje

Tone Winje har vært direktør for sitt siste festspill.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Alt har sin tid, og det er et stort prosjekt å være direktør for et festspill. Så en dag må den dagen komme, men det har vært en fantastisk reise. Det er vemodig, men også riktig at det går på omgang. Det skal inn nye tanker og nye folk, sier Winje.

Det har vært nærmere 100 arrangement under Festspillene i Nord-Norge 2015, og den avtroppende direktøren oppsummerer årets festival som en med følelsesmessig respons.

– Det har ingenting med at jeg skal slutte, men på selve programmet. At Georg Buljo har væt festspill-profil, fokus på alt det spennende som skjer med det samiske i dag og blikket mot mye av det som skjer fra øst. Folk har tatt veldig godt imot det, og det beveger selvfølgelig hjertet til en festspilldirektør.

Stolt over å ha fått til en møteplass

Festspillene folket synger

Folket synger under et av de mange arrangementene under Festspillene.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Gjennom sine fire år som sjef for Festspillene i Nord-Norge som foregår i Harstad, mener Winje at hun har oppnådd mye.

– Spesielt at Festspillene igjen skal være en viktig møteplass for artister og publikum, men også bransjen i nord. At vi har gjenerobret den funksjonen er jeg fornøyd med. Jeg tror kanskje også det å ha fokus på mangfold, når vi tenker publikumsutvikling. At vi er et inkluderende sted, med Outside Art, samarbeid med asylmottaket og Norges musikkhøgskole.

Hun håper også at det er skapt noe nytt.

– Jeg er kjempestolt av KibergOdysséen og Nordting som var åpningen under jubileet i fjor. Det satte ting under debatt, og det er også en del av oppgaven, sier Tone Winje til NRK.

– Vært viktig for meg å følge hjertet

Maria Utsi

Sjef for Varangerfestival, Maria Utsi skal nå gå over i rollen som direktør for Festspillene i Nord-Norge.

Foto: Knut Aaserud

Nå overlater hun stafettpinnen til Maria Utsi, som er sjef for Varangerfestivalen. Winje har noen råd til henne.

– Følg hjertet ditt. Det har vært veldig viktig for meg i hvert fall. Det er noe med at de artistene og tingene som treffer deg, da har jeg sterk tro på at det er noen andre som også blir truffet.

Etter en lang ferie skal Winje over til jobb i Kulturrådet i oktober.

– Det blir spennende og annerledes. Jeg har beveget meg på forskjellige arenaer i kulturlivet i snart 30 år, både i platebransjen, som journalist og festival. Jeg håper jeg kan bidra med noe av den erfaringen fra den virkelige verden, avslutter Tone Winje.