NRK Meny
Normal

Festivalprodusent: – Dette skal bli magisk

Fra torsdag kveld og tre dager framover vil Harstad sentrum yre av folkeliv, fra morgen til kveld.

Børge Hoseth Arild Lyche

Produsent Børge Hoseth (t.h), sammen med frivilligansvarlig Arild Lyche, lover magiske kvelder.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Det sier Børge Hoseth, produsenten for en av de mest intime musikkfestivalene i Nord-Norge, "Bakgården", som arrangeres midt i Harstad by.

I strålende sommervær med sol fra skyfri himmel, gnistrer det i øynene på produsenten som tripper etter å komme i gang. Over hodene våre dingler klesvasken god og tørr.

– Klesvask mellom bygningene er jo en typisk bakgårdsgreie, og i dette været er den knusktørr. Den røde trusa som henger over inngangspartiet tilhører forresten festivalsjef, Jan Santocono, forteller Hoseth smilende.

Intimt

Festivalen som startet som et studentprosjekt ved Høgskolen i Harstad i 2010 har vært en suksess fra første dag. Mye av årsaken til suksessen er arenaen, mener Børge Hoseth.

– Det er helt magisk, nettopp fordi vi befinner oss i en bakgård. Mellom scenen og husveggen på motsatt side er det knappe 25 meter. Når man fyller opp området med over 2000 mennesker, blir det intimt, og alle får en nærhet til det som skjer på scenen. Når det i tillegg blir et stort marked på dagtid, kan det ikke bli bedre.

klesvask

Klesvask til tørk, er blitt synonymt med festivalen. Her er et av busskurene i Harstad

Foto: Nils Mehren / NRK

Program / Forside - BAKgården

Italiensk piazza

Også musikerne som har spilt på bakgården har latt seg imponere av konsertområde. Hoseth forteller at de forventer seg en ordinær festival, men at de blir overrasket.

– De kommer til en område omringet av høye bygninger, det kan nærmest sammenlignes med en Italiensk piazza. Da Carpe Diem var her, var dette det eneste stedet de klarte å "crowdsurfe" seg gjennom hele mengden av folk.

Frivillige står i kø

Festivalen har heller ikke hatt problemer med å skaffe 180 frivillige til å hjelpe til med stort og smått for å få gjennomført festivalen.

– Folk begynte å melde seg allerede i april, og nå på slutten har det strømmet på med flere som vil være med, sier frivilligansvarlig, Arild Lyche. Det er faktisk slik at vi har måttet stanse å ta inn flere fordi staben er fulltallig.

Store navn på plakaten

Børge Hoseth lover mange store og populære band på scenen i tre dager.

– Hvis vi starter med det siste, så vil legendariske Zoo gå på scenen som siste band. Det skjer rett etter et av de store engelske 70-talls bandene, Slade, sier han. Før det har vi hatt DumDum Boys, Madcon, Nico og Vinz og Admiral P. Vi har Triosphere, også de fra Trondheim, men med lokal vokalist fra Harstad, Ida Haukland. Ratapakk kommer og sist men ikke minst har vi en Bremnes her også, nærmere bestemt Inge Bremnes som åpner det hele torsdag kveld.