NRK Meny
Normal

Festgudstjeneste for å minnes de døde direkte på NRK

Det blir neppe knask eller knep, men en stor høytidsmarkering blir det. Allehelgen feires søndag i NRK1 med direktesendt gudstjeneste fra Tromsø Domkirke.

Tromsø domkrike

Søndag klokka 11.00 er både barn og voksne velkommen i domkirka i Tromsø.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Fung sokneprest i Tromsø Domkirke Andreas Ihlang Berg

Fungerende sokneprest Andreas Ihlang Berg.

Foto: Kjell Y. Riise

Det er sokneprest Kjell Yngve Riise og fungerende sokneprest Andreas Ihlang Berg som skal lede markeringen.

– Dette skal være en festgudstjeneste, men også en dag da vi minnes dem vi har mistet, sier Ihlen Berg.

Allehelgen faller alltid første søndag i november. Det er en dag for å minne om de døde og er fra gammel tid en kristen helligdag.

– Under gudstjenesten samler vi barna rundt globen i kirka for å tenne lys. Dette er en særlig markering fordi det er allehelgensgudstjeneste, tilføyer Riise.

Godt å kunne snakket åpent

Han er glad for at denne markeringer skal deles med hele landet.

– Og vi er ikke fremmede for at Halloween-tradisjonen kan sees i et teologisk perspektiv, sier fungerende sokneprest Andreas Ihlang Berg i domkirka.

Kjell Y. Riise

Sokneprest Kjell Yngve Riise

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

– Halloweenfeiring, som nå er blitt en tradisjon blant unger i Norge, kan åpne for samtaler om døden og om dem vi elsker som er blitt borte. Dette er viktige tema i vår tid. Det er godt å kunne snakke åpent om disse vanskelige tingene. Samtidig feirer vi helgenene som en gang gikk foran og som minner oss om å være forbilder og gode eksempler, sier han.

I dødens fotefar

Tromsø Domkirke har hatt Internasjonal kirkefestival hele denne uka, og avslutter med Bjørn Eidsvåg som skal ha konsert med band på søndagskvelden.

Kvelden før, kan de som ikke er mørkeredde, stille på Tromsø gravlund for å gå "I dødens fotefar". Der møter den alltid engasjerte Per Helge Nylund fra Tromsø Museum for å vandre gjennom kirkegården og fortelle grøsserhistorier og andre fortellinger om døden.

Disse vandringene avsluttes med en beroligende kaffe og noe å bite i, inne på Gravlundskapellet, og har vært så populære at det i år settes opp to vandringer etter at mørket faller på.

– Denne gangen går vi både klokka seks og klokka åtte, men neste år vil jeg gjerne gå ved midnattstid, og bare ha med meg de skikkelig modige, sier Nylund som ser fram til vandringer i mørket.

Lørdag stilles også spørsmål om joik i kirka, og det blir «Salmerangel» i Grønnåsen og stor konsert i Ishavskatedralen.

Musikalsk festdag

– Men søndag klokka elleve er både barn og voksne velkommen i domkirka. Da håper vi at mange kommer for å feire Allehelgesdagen. For når gudstjenesten overføres direkte i fjernsynet, er det alltid flott med full kirke og god salmesang, sier prestene.

Tromsø Domkirke skal pyntes til fest med hvite liljer, og på galleriet stiller Tromsø Domkor med solist Irene Snuruås for å løfte det musikalske.

I tillegg kommer en kvartett fra Tromsø Brass, som sammen med organist Ruben Sverre Gjertsen skal sørge for tonefølge.