Festen er i gang!

De 45. nordnorske festspillene åpnet lørdag ettermiddag.

I strålende junisol og med Vågsfjorden som kulisse, ble de 45. nordnorske festspillene offisielt åpnet av kulturminister Trond Giske lørdag ettermiddag.

- Dette har blitt en av Norges beste festivaler, jeg er imponert over utviklingen, sier kulturminister Trond Giske til NRK.

Kulturminister Trond Giske

Kulturminister Trond Giske.

Rundt 2000 mennesker hadde samlet på havnepromenaden for å få med seg åpningen med blant annet Smuk Trio, Terem Quartet og sangeren Ute Gfererer. Utover uka venter konserter med Diom de Kossa and Touba Orchestra, Bajofondo, La 33, Chiwiniso og Goran Bregovic. Det fransk pantomimeteater, spanske frisører samt jazz og fluefiske.

Aldri hørt om det før? Da er du ikke den eneste. Festspilldirektør Birger Carlsen kaller det hele et frikvarter og har satt sammen et program der de fleste musikerne og artistene aldri har spilt i Norge tidligere. Direktørens hovedmål er at publikum skal ha noe å bryne seg på.

Festdspilldirektør Birger Carlsen

Festspilldirektør Birger Carlsen.

- Det er en metode for denne festivalen: prøv å gå på noe dere ikke har hørt om før, sa Carlsen til de mange fremmøtte på havnepromenaden i Harstad.

Åpningsdagen fortsetter med Mahler Chamber Orchestra og "De syv dødssynder" og Lena Jinnegrens tangoforestilling "Glød". Lørdag blir til søndag med afrikanske Orchestra Baobab.