– Det rapporten viser gir oss et unikt fortrinn i markedet, sier Terje E. Martinussen, administrerende direktør i Norges sjømatråd.
En fersk rapport utarbeidet av Norsk veterinærinstitutt og UiT - Norges arktiske universitet, på oppdrag fra norske myndigheter og sjømatrådet, viser en tydelig og positiv utvikling i norsk lakseproduksjon:
I 1987 brukte vi 887 milligram antibiotika per kilo oppdrettsfisk. I 2014 var tallet nede i 0,37 milligram. I 2014 brukte til sammenligning Chile 850 milligram antibitotika per kilo produsert fisk.
– I praksis er norsk laks antibiotikafri. Mange markeder etterspør produkter uten antibiotika, deriblant er det økt interesse for dette i USA. Tallene i rapporten viser at Norge er i den unike situasjonen at vi nå kan tilby det, sier Martinussen.
Antibiotikabruk kan være skadelig for mennesker
Professor i medisinsk biologi ved UiT–Norges arktiske universitet, Ørjan Olsvik, har bidratt i forskningen som presenteres i rapporten. Ifølge han blir mellom 60 og 80 prosent av all antibiotika som brukes i verden, brukt i matproduksjon. Blant annet har det blitt brukt små mengder antibiotika i dyrefôr, fordi det øker veksten hos dyrene.
– Utstrakt bruk av antibiotika øker sannsynligheten for at flere bakterier blir resistente, noe som vil skape problemer i human helse når det kommer til behandling av infeksjoner, sier Olsvik.
I oppdrett brukes antibiotika for det meste til å kurere infeksjoner hos fisken. Det har tidligere vært en forståelse om at norsk oppdrettsfisk inneholder mye antibiotika. For eksempel viser en undersøkelse gjort blant elever ved Fagskolen for akvakultur i Hordaland i fjor høst, at én av tre mente det var for mye antibiotika i laksen.
– Dette er en myte som har blitt hengende over norsk oppdrett siden 1980-tallet, da vi manglet kunnskap om sykdom hos fisk, og vi manglet vaksiner, sier Terje Martinussen.
Ørjan Olsvik gir norsk forskning æren for nedgangen i antibiotikabruk i fiskeproduksjon.
– All akvakultur i verden bruker masse antibiotika. Vi har investert store summer i forskning for å få kompetanse om oppdrett. Dersom vi klarer å droppe all bruk av antibiotika i oppdrett, understreker det at vi har lært å produsere fisk på et vis som krever kunnskap, hygiene, vaksiner og fiskevelferd, sier han.
Viktig for eksporten
Laks er den fisken vi produserer mest av i Norge. I 2014 produserte vi nesten 1,3 millioner tonn laks. Og eksporten er svært lønnsom. I hele 2015 eksporterte vi drøye én million tonn laks, til en verdi av 47,7 milliarder kroner.
I januar solgte Norge laks til utlandet for 4,3 milliarder kroner, en økning på 644 millioner sammenlignet med samme måned i fjor.
– Vi kan nå dokumentere at norsk laks er sunn, og kan selge til de som er villig til å ta en god pris for slike sunne produkter, sier Terje Martinussen i sjømatrådet.