Hopp til innhold

Ferien ble IS-mareritt – nå skal saken i retten

En norsk kvinne hevder hun ble holdt i Syria i en måned mot sin vilje. Tirsdag starter rettssaken mot kvinnens ektemann.

Bortført

Familie fra Botnham på Senja hevder det ble holdt igjen i Syria mot sin vilje.

Foto: Arild Moe / NRK

Det var i sommeren 2014 den norsk-syriske familien reiste på ferie til Tyrkia der de skulle besøke mannens familie. De fem ungene deres var da fra ett til åtte år gamle. Da hadde de bodd i Botnhamn ei tid, etter at de flyttet fra Tromsø.

Kvinnen hadde konvertert til islam mens de bodde i Tromsø. Og til media har hun fortalt at ektemannen etter hvert ble opptatt av islam.

Etter at de kom til Tyrkia kjørte de buss nær opp til den syriske grensa, og kvinnen har fortalt om dramatiske hendelser, der de ble kommandert ut av bussen og måtte flykte.

Bygda Botnhamn på Nord-Senja har fått Syria-konflikten nært inn på livet. Mannen som er sikta for å ha bortført kona og barna til det krigsherja landet, bodde i bygda med familien. Nå slår bygdefolk ring om kvinna og barna.

Skulle leve i Paradis

Det rettssaken i Senja tingrett må få klarhet i, er om hun og ungene ble bortført til Syria og IS-hovedstaden Raqqa. Den norsk-syriske mannen hevder de ble med frivillig, kvinnens versjon er en annen:

– Han ville at familien skulle leve i «paradis» i terrorkalifatet til Islamsk stat (IS), har hun sagt til VG.

Mens hun og barna satt fanget, skal mannen ha trent med IS.

Den minste ungen ble alvorlig syk mens de var der. Mora klarte å få telefonkontakt med sin mor i Norge, og deretter ble en privat etterforsker og norske politimyndigheter koblet inn.

6. september i 2014 var familien tilbake på norsk jord, etter at ektemannen angivelig skal ha angret.

Den norsk-syriske mannen ble arrestert da familien kom tilbake til Norge, og senere fengslet for narkotikaomsetting.

Bortføringa ble etterforsket av Finnsnes lensmannskontor. Underveis i etterforskninga ble det antydet fra politiet at terrorparagrafen kunne komme til å bli brukt i saka.

Det ble den ikke, og aktor i rettssaken, politiadvokat Marie Lygre på Finnsnes, sier til NRK at det ikke har vært tema for deres etterforskning. Statsadvokat Lars Fause viser til PST om spørsmålet.

PST lot saka ligge

– Det er alltid individuelle vurderinger som ligger til grunn for siktelser. I dette tilfellet var person allerede etterlyst, og siktet. Ellers er det alltid snakk om andre forhold, blant annet hva slags kapasiteter det var, bevisbilde og slikt, sier Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NRK.

– Men det betyr at dere var trygg på at han ikke utgjorde noen fare i terrorsammenheng?

– Det er ikke slik at vi sitter og lar være å gjøre noe med ting vi er veldig bekymret for. Så der må man stole på de individuelle vurderingene som PST gjør.

NRK har også vært i kontakt med mannens forsvarer før rettssaken. Advokat Christian Flemmen Johansen vil ikke kommentere saka. Heller ikke kvinnens bistandstandsadvokat Tone Norderval – eller kvinnen selv – vil la seg intervjue før rettssaken.

I tillegg til frihetsberøvelsen er mannen tiltalt for å ha brutt kontaktforbudet han er blitt pålagt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark