NRK Meny
Normal

Fem personer tiltalt i omfattende narkotikasak

De fem er tiltalt for oppbevaring, kjøp og salg av blant annet 16 kilo hasj og 13,7 kilo amfetamin.

Nord-Troms tingrett.

Rettssaken er berammet til oktober i Nord-Troms tingrett.

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

Tiltalen mot den fem personene beskriver et organisert kriminelt nettverk som har drevet omfattende narkotikavirksomhet.

De tiltalte er både nordmenn og utlendinger, og har tilhold i både Troms og Finnmark.

– Dette er den største og mest omfattende narkotikasaken fra Finnmark i moderne tid. I Troms har det vært større saker, men for Finnmark er det en unik og stor sak, sier førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Lars Fause.

Fra perioden 2011 og frem til 2015 har gruppen blant annet vært i besittelse av og levert mellom seg store mengder amfetamin, i tillegg til at de har solgt narkotikaen videre.

Mannen som omtales som å inneha en ledende rolle er en mann i 30-årene fra Litauen.

54.800 brukerdoser amfetamin

Vanlige enkeltdoser ved medisinsk behandling er 5–20 mg amfetamin. En brukerdose er ifølge Folkehelseinstituttet ca. 250 mg urent stoff.

Mengdene politiet har kommet over i denne saken omfatter blant annet 13,7 kilo amfetamin, og 16 kilo hasj.

Hasjen skal i perioden mars til juni 2015 ha blitt oppbevart i en garasje i Burfjord i Troms.

Politiet mener å ha funnet bevis for at de tiltalte fraktet til sammen minst 600.000 kroner med buss til Russland. De mener pengene var utbytte fra salg av amfetamin og/eller hasj.

Anses som grovt

– Heleriet anses som grovt, særlig fordi det er lagt vekt på at utbyttet stammer fra narkotikaforbrytelser, verdien av utbyttet, samt art og mengde av det narkotiske stoffet utbyttet knytter seg til, skriver Statsadvokat i Troms og Finnmark, Torstein Lindquister, i tiltalen.

Tiltalepunktene har en strafferamme på over seks år. En av de tiltalte er tidligere straffet for lignende forbrytelse, og vil få en skjerpet straff hvis rettssaken fører til dom. To av de tiltalte er i en såkalt prøvetid, og vil i så fall bli straffet deretter.

Rettssaken går i Nord-Troms tingrett over 15 dager, med oppstart i oktober.