Fem oppgjør vi aldri glemmer mot erkerivalene

Slaget om Nord-Norge er noe helt spesielt.

Årst scorer mot Glimt

Et øyeblikk for evigheten. Ole Martin Årst har utlignet for TIL i cupfinalen mot Glimt i 1996.

Slaget om Nord-Norge – oppgjørene mellom Tromsø IL og Bodø/Glimt – er noe helt spesielt. Ikke alle kampene lever opp til tittelen eller forventningene. Men noen vil for alltid står det for evigheten som helt spesielle.

Søndag møtes klubbene igjen. Denne gang til en kamp som betyr klart mest for TIL. Glimt ligger trygt plassert midt på tabellen etter å ha snudd motgang til klubbens beste periode i eliteserien noen gang.

Vi har plukket ut fem oppgjør vi aldri glemmer – og du kan klikke deg inn på hvert av dem.

God fornøyelse!

1996: Tromsø-Bodø/Glimt 2-1, cupfinalen på Ullevaal.

Rushfeldt header inn seiersmålet mot Glimt i 1996.

Her kan du kose deg med et sammendrag fra cupfinalen i 1996. Kommentert av Arne Scheie og Egil Olsen.

Historisk finale på Ullevaal – den første mellom to nordnorske klubber. Hovedstaden er denne oktoberhelgen fylt opp av nordlendinger. Og selve finalen ble selvsagt dramatisk. Dommeren overser en hands på Runar Berg, som sekunder senere gir Glimt ledelsen. Men TIL kommer tilbake mot slutten. Ole Martin Årst utligner til 1–1 – med høyrebeinet. Før finalen avgjøres på overtid når Sigurd Rushfeldt knuser alt og alle i lufta på et frispark fra Morten Kræmer. 10 år etter TILs første NM-triumf, kommer nummer to. TIL er konger i nord.

1995: Bodø/Glimt-Tromsø 1-2, 16. mai-fest på Aspmyra.

Aabrekk går i bakken i Bodø

Her er NRK-innslaget etter TILs 2-1-seier på Aspmyra 16. mai 1995. Og episoden der Harald Aabrekk blir liggende på indre bane, tilsynelatende livløs.

Aspmyra er smekkfull til det som skal bli en kamp som først og fremst huskes for Tromsø-trener Harald Aabrekk. Han var en hardt presset mann før oppgjøret. Bladet Tromsø skrev på lederplass at Aabrekk måtte gå om ikke TIL vant i Bodø. Kampen åpner strålende for TIL, Rushfeldt og Hafstad scorer, men Stig Johansen reduserer før pause. I 2. omgang får TILs Stian Larsen rødt kort – før det store dramaet utspiller seg. Harald Aabrekk ramler i bakken etter et "sammenstøt" med Glimts fysioterapeut Truls Klaussen – og blir liggende, tilsynelatende, livløs. Han kjøres etter hvert i ambulanse til sykehuset i Bodø. Aspmyra koker! TIL henger i tauene, men berger inn 2–1 og tre viktige poeng. Aabrekk har senere innrømmet at han drev avansert skuespill på Aspmyra. Episoden ble rekonstruert i TV-programmet Golden Goal.

1998: Tromsø-Bodø/Glimt 4-4, 16. mai-fest på Alfheim.

Utligner til 4-4 i siste minutt

Se sammendraget med dagens nyhetssjef i NRK Troms, Nina Einem, som reporter da Tromsø-Bodø/Glimt 16. mai 1998 endte i målorgie.

Nesten 7000 tilskuere innenfor portene i tidenes målkalas mellom de to nordnorske gigantene. Bodø/Glimt styrer showet den første timen og leder både 2–0 og 3–1. Men de siste 20 minuttene tar det virkelig fyr på Alfheim. Roar Christensen reduserer til 2-3, det nye spissfunnet Rune Lange utligner til 3–3 på straffe. Men så scorer Glimt igjen – det andre for dagen av Bengt Sæternes. Glimt går mot tre poeng da TILs finske midtstopper Marko Tuomela utligner til 4–4 (!) i siste minutt av ordinær tid. Klassiker!

2002: Bodø/Glimt-Tromsø 1-5, 4. runde i cupen på Aspmyra.

Gamstn scorer på frispark på Aspmyra

1. divisjonslaget Tromsø banker Bodø/Glimt 5–1 i 4. runde på Aspmyra i 2002. Morten Gamst Pedersen scorer på frispark nesten fra sidelinja.

For første gang siden opprykket høsten 1985, spiller Tromsø på nest øverste nivå. Trond Johansen har fått ansvaret med å lede klubben tilbake til eliteserien. Så skjer det at TIL og Glimt trekkes mot hverandre i 4. runde i cupen. Og for en kamp Gutan leverer i Bodø. Morten Gamst Pedersen er virkelig i ferd med å skaffe seg et navn i norsk fotball. Han scorer to mål i denne 4. rundekampen, det ene direkte på frispark fra siden. Roar Christensen og Ole Andreas Nilsen scorer ett hver, det siste TIL-målet er et selvmål. Glimt ydmykes foran egne supportere mot lillebror.

2003: Tromsø-Bodø/Glimt 0-3, semifinale i cupen på Alfheim.

Glimt slår TIL i semfinalen på Alfheim

Her er innslaget etter den TV-sendte semifinalen mellom TIL og Bodø/Glimt på Alfheim i 2003. Glimt vant 3–0 og sikret seg en ny Ullevaal-tur.

Året etter skal Glimt få sin revansje for cupflausen. Denne gang er Tromsø igjen et eliteserielag. Og nå møtes klubbene til TV-sendt semifinale i flomlys på Alfheim. Fantastisk ramme. Stinn brakke. TIL skal igjen ta seg til Ullevaal. Men for en nedtur det blir for alle TIL-supportere. Glimt er best i alt. André Hansen fra Skjervøy, Olav Råstad fra Harstad og Jan Egil Brekke fra Karasjok scorer målene som sender Glimt til finalen. Brekke påstår til og med han drømte at han skulle score – og Glimt skulle vinne.