Fem gode råd for den perfekte festivalopplevelsen

Torsdag åpner Buktafestivalen 2015. Sandra Indahl og Matilda Halvorsen har noen lure tips til deg som skal på festival denne sommeren.

Stemning Bukta

Det blir tre dager med rock nårBuktafestivalen åpner i Tromsø på torsdag.

Foto: Malene A. Aasheim / BUKTA

Musikkfestivaler kan være en jungel for mange. Hvilke band skal du høre, hvordan unngå lange køer, og hva skal du kle på deg? Torsdag klokken 17.00 smeller året Bukta-festival i gang i Tromsø, med Danko Jones på scenen.

Sandra Indahl og Matilda Halvorsen er henholdsvis frivilligkoordinator og ansvarlig for salg av festivaleffekter på Bukta. De ha noen gode råd til deg som skal på Bukta, eller en annen festival denne sommeren.

1. Kartlegg artistene ...

– Noen synes det er moro å se på programmet og sjekke ut artistene på forhånd. På festivaler med flere scener, kan det fort hende at det går flere konserter samtidig. Da kan det være lurt å planlegge hvem du ønsker å få med deg, sier Sandra Indahl.

2. ... men vær også åpen for ny musikk

– Samtidig er det moro å utfordre seg selv. Festivaler er som oftest en blanding av gammelt og nytt. Så mitt tips er å gå på noe du aldri har hørt tidligere. Kanskje får du et nytt favorittband, sier Indahl.

Folk på Bukta 2013

God stemning på Buktafestivalen i 2013.

Foto: Malene A. Aasheim/Bukta

3. Kle deg fornuftig – ikke trendy

Et av de store spørsmålene når man skal på festival er ofte hvordan du skal kle deg.

Langt fra alle festivaler kan garantere godt vær.

– Mitt råd er å kle deg fornuftig. Jeg ville unngått onepiece, i og med at de er vanskelige å gå på do med. Heller ikke høye hæler er det lureste å ta på seg. Det er også viktig å huske på at det kan være varmt fremme med scenen, men kaldt lenger bak. Så ta med deg litt ekstra klær, sier Sandra Indahl.

Laster Twitter-innhold

4. Vær tålmodig og forberedt på kø

Kø er ofte synonymt med festivaler. Enten det gjelder kø for å komme seg inn, kø for å kjøpe mat og drikke, eller kø for å gå på do.

– Det kan være lurt å gå for å gå på do eller kjøpe mat og drikke før konserten er ferdig, eller etter den har startet. Da kan du unngå de største køene, sier Matilda Halvorsen.

Bukta

Å banke tørrfisk pleier å være et populært innslag på Buktafestivalen.

Foto: Petter Strøm

5. Sjekk hva du ikke kan ta med deg

De fleste festivaler har en liste over ting du ikke kan ta med deg inn på festivalområdet, som drikke, paraply, store fotoapparat, våpen og andre greier. Denne listen blir stadig oppdatert, så for å unngå overraskelser i porten, kan det være lurt å dobbeltsjekke at du ikke tar med deg noe ulovlig.

– Mange erfarne festivalgjengere tror de har full kontroll på hva som er tillat på festival, men det dukker alltid opp nye ting på de listene. I år er for eksempel selfiestang havnet på lista, sier Halvorsen.