Hopp til innhold

Et av fem fly på bakken i natt, ingen bedring i sikte

Avdelingsleder ved UNN, Jon Mathisen sier han er urolig over situasjonen og savner tiltak fra Luftambulansetjenesten for å holde beredskapen oppe.

Ambulansefly. Lufttransport sitt fly.

Det blir en utfordring å holde ambulanseflyene i drift de neste månedene. Helse Nord er bekymra for situasjonen.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Mai og juni kommer til å bli utfordrende for å holde alle luftambulanseflyene i drift, sier adm.dir. Lars Vorland i Helse Nord.

Han innrømmet på krisemøtet med helseministeren i Tromsø i dag at informasjonen til fylkeslegene om situasjonen i luftambulansetjenesten har vært for dårlig.

 Adm. dir. Lars Vorland og helseminister Bent Høie i krisemøte om luftambulansetjenesten på UNN i Tr

Adm.dir. Lars Vorland og helseminister Bent Høie i krisemøte om luftambulansetjenesten på UNN i Tromsø.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

37 transporter kunne ikke gjennomføres og det fortsetter

Mads Gilbert opplyste på møtet om 37 tilfeller med transport av pasienter som ikke kunne gjennomføres med ambulanseflyene sist uke.

– Kommende natt til søndag står et av fem fly på bakken. Det er jeg bekymret over. Vi føler ikke at situasjonen er under kontroll, fortalte Gilbert.

Ber forsvaret om hjelp

Sist uke fikk Luftambulansetjenesten tilført et fly fra Babcock Skandinavian Air Ambulance som overtar operatøransvaret fra neste sommer, men flyet ikke kunne brukes.

Stort frammøte av leger, avdelingsledere, direktør ved UNN og fylkeslegene i Troms og Finnmark på kr

Stort frammøte av leger, avdelingsledere, direktør ved UNN og fylkeslegene i Troms og Finnmark på krisemøtet om luftambulansetjetjenesten.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Det svenske flyet fra Babcock, som UNN mente ikke kunne brukes, har andre prosedyrer som ikke samsvarer med de norske.

– I tillegg har det svenske crewet halvannen times responstid, mens våre folk og mannskaper trenger 45 minutter, sier Gilbert.

– Vi hadde ingen nytte av den maskinen. Å bemanne opp med flere bilambulanser er ingen god løsning, mener Gilbert.

For å avhjelpe situasjonen med ambulansefly som står på bakken, har Helse Nord spilt inn til Helsedepartementet om leie av to helikoptre fra Forsvaret for å frakte pasienter.

Legene i distriktene fortviler og vil ha informasjon

Fylkeslegene i Troms og Finnmark uttrykte også stor bekymring over situasjonen. De ber om å bli bedre informert om kapasitetsproblemene om flyambulansene i framtida. Ifølge Vårland skal detl nå forbedres med daglig informasjon kl. 09.00 og kl. 15.00.

Flere andre ved UNN uttrykte samme bekymring som Gilbert i møtet med helseministeren. 10 prosent av alle ambulanseoppdrag skjer med fly, og det er de aller sykeste pasientene. Derfor blir det en skjev framstilling å gjøre et poeng av at 90 prosent av transportene skjer med bil og helikopter, men det er ikke de sykeste pasientene, påpeker Gilbert.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark