NRK Meny
Normal

Felte Norges antatt største elgokse

Roger Svendsen felte 7. september en elgokse som veide hele 359 kilo. Sannsynligvis den største i Norge, mener FeFo.

Roger Svendsen

Elgjeger Roger Svendsen trodde elgen i Karasjok var 100 kilo mindre, enn den faktisk var. Her viser han tommelen opp for å ha sikret jaktlaget elgoksen som veide 359 kilo.

Foto: Ulf H. Nilsen

Elgjeger Roger Svendsen var med i jaktlaget til Ulf H. Nilsen i Karasjok i september.

Den 7. september var han alene ut på post. I halvannen time loste den hvite elghunden «Vilgon», på elgkjempen før Roger Svendsen fikk øye på den i ett skogholt.

Svendsen smøg seg innpå og felte oksen med ett velrettet skudd på rundt 100 meters hold.

– Jeg trodde ikke den var så stor. Ifjor felte jeg en okse med 16 tagger og den var 261 kilo. Jeg trodde derfor denne med 14 tagger var omtrent 100 kilo mindre enn den viste seg å være, sier Svendsen til NRK.

Så det var en bra jakttur?

– Ja, hva tror du, humrer Svendsen.

Brystkasse som et campingbord

– Brystkassen var stor og flat som et campingbord når vi snudde den, utbryter den stolte jegeren. Dette er utvilsomt den største elgen jeg har felt, og annet blir bare småvilt i forhold, sier Roger ifølge en pressemelding fra FeFo (Finnmarkseiendommen).

Mange gratulasjoner kom både på radio og SMS, og fellingen av kjempen vakte tydeligvis litt misunnelse blant jaktkolleger etterpå, humrer jegeren fornøyd.

Med svette kraftanstrengelser sleit de to jaktkameratene i mange timer med en manuell vinsj for å få dyret opp på ATV- tilhengeren og deretter få fraktet kjempeelgen til bygda.

Kjøper vinsj til neste år

– Neste år skal vi garantert investere i en elektrisk vinsj, kommenterer den glade elgjegeren Roger Svendsen.

Det var absolutt en bra jakttur, bekrefter Svendsen.

– Elgoksen er den tyngste som er felt på Finnmarkseiendommen siden veiing av alle felte dyr ble innført i 2000, og mest sannsynlig den største som er skutt i Norge i 2013, sier Einar J. Asbjørnsen, leder for FeFo utmarksavdeling.

Færre elg enn i fjor

Årets elgjakt i Finnmark viser at 767 elg ble felt denne høsten. Det deltok 1829 elgjegere fordelt på 278 jaktlag over hele Finnmarkseiendommen.

Det ble felt færre dyr enn i 2012, da 849 elg falt for elgjegernes kuler. Resultatet er som forventet etter fastsatt mål om reduksjon og større avskyting av elgstammen.