NRK Meny
Normal

Feiret sin siste julaften fra luften

Ventelisten er lang for å få markere julaften over Troms i Forsvarets helikoptre. For fire menn ble denne tradisjonen feiret for siste gang i fantastisk vær.

Helikopter

Utsikten over Troms er spesielt fin når det er så klart som det er i dag, forklarer Nordrum.

Foto: Geir Nordrum

Hvert år får befolkninga i deler av Troms en spesiell julegave fra Bardufoss flystasjon når 339-skvadronen flyr den tradisjonelle formasjonsflygingen julestjerna over fylket.

– Det er veldig fint å være med på, særlig når været og lyset er som det er nå. Å se fylket ovenfra er utrolig fint, sier systemoperatør Geir Nordrum i Luftforsvaret.

Hvor mange år denne tradisjonen har pågått er litt uklart, men man regner med at den starta på slutten av 60-tallet eller begynnelsen av 70-tallet.

Julestjernene

Arild Brandsegg (til venstre), Geir Nordrum, Ove Steiro og Jon Bjarne Sjøthun. Brandsegg, Steiro og Sjøthun flyr sin aller siste tur i nasjonen og Luftforsvarets tjeneste på julaften. Nordrum flyr sin siste julestjerne og blir pensjonist til sommeren. Tilsammen har disse tilbrakt nesten 20.000 timer i lufta.

Foto: Esben Melby / Luftforsvaret

I år ble det ei spesiell flyvning for fire av mannskapet på Bell-helikoptrene, deriblant Nordrum. De er nemlig med på sin siste julestjerne før de går av med pensjon.

– Vi har jo vært med noen år. For min egen del har jeg vel flydd julestjerna rundt 25 ganger, sier han.

I år utgjorde fire Bell-helikopter stjerna. På det meste har det vært 15–16 fartøy i aksjon.

Melankolsk

To timer i lufta med strålende utsikt ble en fin avslutning for de fire. Nå er maskinene satt inn i hus, og flyverne likeså.

– Turen var kjempefin, det var fantastisk vær hele turen, det var så flott. Skikkelig godvær, det eneste vi så var noen dotter av havtåke her og der. Det føltes litt melankolsk, men vi har jo holdt på en stund, så det er godt å komme seg videre, sier Nordrum.

Helikopter

Neste år markerer de fire pensjonistene julaften fra bakken, men i år fikk de seg en siste tur.

Foto: Geir Nordrum

Også for de på bakken

Det er ikke bare mannskapet på helikoptrene som får ta del i denne spesielle tradisjonen.

– Det er veldig populært å være med, og ventelisten er lang hvert år. Det er for det meste familien til våre kolleger som får en plass i helikoptrene, forteller Nordrum.

På turen ønsker de å gi litt ekstra til folk som ser på også.

– Vi har med oss noen lysraketter som vi fyrer av langs ruta. Så det blir nok å vises, sier den snart pensjonerte systemoperatøren.

Vel tilbake på bakken etter flyturen ble de fire pensjonistene møtt med blomster og champagne. Neste år vil julaften bli litt annerledes.

– Neste år vil jeg nok se på julestjerna og de som flyr, det er ikke så ofte at jeg har fått gjort det. Men jeg kommer nok til å få en liten klump i halsen når jeg står på bakken og ser de fly forbi.

Se julestjerna over Tromsø:

Fire Bell-helikopter fra Luftforsvaret utgjorde årets julestjerne over Troms.

Fire Bell-helikopter fra Luftforsvaret utgjorde årets julestjerne over Troms.