NRK Meny
Normal

Feiret med champagne i gruvekommune

Høyre gjorde et brakvalg i Sør-Varanger, og får etter alt å dømme ordføreren i kommunen den neste perioden.

Tove Alstadsæter (til venstre)

Høyres ordførerkandidat, Tove Alstadsæter (til venstre), feiret nattens valg.

Foto: Morten Ruud

Høyre endte med rundt 20 prosent av stemmene i Sør-Varanger, og har langt igjen til Arbeiderpartiets drøye 38.

Likevel, et samarbeid mellom Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet sørger antakeligvis for at det blir Høyreordfører i kommunen de neste fire årene.

– Nå skal vi feire at vi har gjort det beste valget på veldig lenge i hele landet, og spesielt i Sør-Varanger kommune, sier Høyres ordførerkandidat Tove Alstadsæter.

Kan danne flertall

Med en fremgang på mer enn 11 prosentpoeng, og 6 kommunestyrerepresentanter, er det klart at Høyre kan danne flertall med Fremskrittspartiet og Senterpartiet i Sør-Varanger.

Det er Høyres ordførerkandidat Tove Alstadsæther godt fornøyd med.

– Jeg tror at vi har snakket god Høyre-politikk. Vi har holdt oss til å snakke våre saker, og så har vi vært ærlige på hva vi ønsker å gjøre, sier hun.

– Mange plasser har det vært konkrete saker vært avgjørende. Hvilke saker det i Sør-Varanger kommune?

– Jeg tror det er mange saker som har gjort det. Men vi har vært ærlige på skolestruktur, utvidelse av eiendomsskatt og kommunale veier. Og jeg tror vi har stått fram som et stort parti. Vi har vist mangfold i Høyre, sier hun.

Ingen avtaler inngått

Video Ja til utslipp Sydvaranger Gruve

Sydvaranger Gruve i Sør-Varanger er en av de viktigste næringene byen har.

Foto: NRK

Foreløpig er ingen avtaler inngått mellom partiene, men Senterpartiet har uttalt at de ikke vil støtte en Arbeiderpartiordfører. Til sammen har Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet, med støtte fra Venstre, flertall i Sør-Varanger. Men Alstadsæther vil ikke forskuttere det endelige resultatet:

– Det kommer vi tilbake til. Nå har vi gjort et brakvalg i Sør-Varanger, og i løpet av uken skal vi sette oss ned med de partiene vi vil samarbeide med og diskutere oss fram til et fellesskap, sier hun.

Manglet ett mandat

Der jubelen sto i taket hos Høyre, var det tilsvarende laber stemning hos Arbeiderpartiet i går kveld. Kun ett mandat manglet for at Arbeiderpartiet skulle bli sittende med makta.

Men sittende ordfører Linda Randal er ikke med på at de har gjort et dårlig valg.

– Nei, jeg synes ikke det. Vi har gjort et godt valg i kommunen, men det er synd at vi taper på oppløpssiden, sier hun.

Skuffet ordfører

Linda Randal

Sittende ordfører i kommunen, Linda Randal, er skuffet over valget.

Foto: Morten Ruud

Til tross for at Arbeiderpartiet kunne vise til 38,6 prosent av stemmene i kommunen, så holder ikke det hvis Høyre, FrP og Senterpartiet bestemmer seg for å arbeide sammen.

– Men at det er styringsslitasje etter fire år, det må man regne med. Men vi er skuffet over å mangle det ene mandatet. Jeg mener vi har gjort en god jobb. Det er ti år siden det går så bra som det går i kommunen nå, og derfor er det synd at vi ikke får mer tillit, sier Randal.