Her feirer Thomas ettårsdag mot alle odds

Foreldrene til Thomas fryktet at de måtte tenne lys på graven hans på ettårsdagen. Nå blir det lys på bursdagskaken i stedet.

Veroinca Opgård

Mamma Veronica Opgård og lille Thomas på ettårsdagen.

Foto: Privat

– Det er helt fantastisk at vi kan feire bursdagen hans. Tiden har gått så fort. Dette er det beste som har skjedd, men det er sterkt å tenke tilbake på alt vi har opplevd, sier mamma Veronica Opgård til NRK.

For akkurat ett år siden opplevde hun alle foreldres mareritt. Hun var gravid i 25. uke da hun plutselig fikk alvorlig svangerskapsforgiftning.

Legene sa at det ikke fantes noen annen løsning enn å føde, og 26. februar 2013 kom lille Thomas til verden, nesten fire måneder for tidlig.

Han veide bare 450 gram og var 28 centimeter lang.

– Jeg ble helt sjokkert og hjertet hoppet da jeg så han første gang, han var så liten. Jeg kan ikke sette ord på hvilken følelse jeg egentlig fikk. Det kneip i hjertet. Legene kan si hva de vil, men man blir aldri forberedt på noe sånt, fortalte Veronica til NRK i sommer.

  • Hør hele den sterke historien om Thomas i Norgesglasset her:

– Fryktet vi måtte tenne lys på graven

Hvert år blir rundt 4500 barn født for tidlig i Norge. Av dem som har en fødselsvekt på under 500 gram er det rundt fem barn som overlever.

Moren turte ikke å tenke på fremtiden de første dagene etter at Thomas ble født.

– Jeg turte ikke å kjenne etter. Det var så vondt å tenke på at vi kanskje ikke skulle få beholde han. Det kneip i hjertet bare jeg berørte tanken.

Hun innrømmer at hun var redd for at de aldri skulle få oppleve ettårsdagen til Thomas.

– Vi har en kirkegård like i nærheten der vi bor, og man tenker jo at man kanskje hadde vært nødt til å gå dit å tenne lys på bursdagen hans, sier Veronica.

Kjempet seg til livet

Men Thomas viste seg å være sta, og viljestyrke ble våpenet hans da selv legene begynte å tvile.

– Legene snudde seg mot veggen og sa det ikke var noe mer de kunne gjøre, forteller Veronica.

Da var det opp til Thomas selv. Han kjempet seg gjennom de første kritiske dagene, og etter fem måneder på sykehus kunne han endelig flytte hjem sammen med mamma og pappa.

– Han hadde fått smaken på livet, og dette måtte han jo bare smake mer på, forteller Veronica.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Super-Thomas på sykehuset

Her er Thomas på sykehuset i Tromsø sammen med mamma og pappa og barnesykepleier Sissel Jansen.

Foto: Privat

– Beste og verste året i mitt liv

Nå har det gått et år siden de første dagene på sykehuset da ingen visste om Thomas ville overleve. Veronica og mannen ser tilbake på et kontrastfylt år.

– Det har vært et tøft og vanskelig år, men også fantastisk og utrolig mye glede. Jeg har hatt verdens verste år og samtidig verdens beste, sier Veronica.

Hun forteller at det går veldig bra med lille Thomas nå, til tross for at han fikk en tøff start på livet.

– Vi har det utrolig fint. Han er frisk og blid og spiser og sover, og det er bare helt fantastisk, sier Veronica lykkelig.

Elsket bursdagsbarn

Foreldrene har gitt sønnen kallenavnet Super- Thomas, og i dag skal han feires med masse familie og venner, kake og presanger.

– Det kommer onkler, tanter, venner, gudforeldre og sykepleiere vi ble kjent med på sykehuset. Alle kommer for å feire Thomas, forteller Veronica.

Moren tror hovedpersonen selv kommer til å storkose seg.

– Det blir nok en fin feiring. Han synes særlig gavepapir er skrekkelig morsomt, fordi det lager lyd, sier hun.

Super- Thomas

En konsentrert Thomas åpner presanger på bestefar sitt fang.

Foto: Privat