Feirer 15 år med Nordnytt

Tom Søbstad og Nina Einem ledet de første daglige TV-sendingene med distriktsnyheter fra nord.

Tom Søbstad og Nina Einem

Tom Søbstad og Nina Einem ledet de første Nordnytt-sendingene og er ennå nå og da å se TV-skjermen.

Foto: Robert Greiner

- Jeg husker vi var veldig gira. Dette hadde vi jobbet intenst for, og den siste måneden var det stor spenning i redaksjonen, mimrer Tom Søbstad.

Klokken 1840 den 2. november 1994 startet NRK i Tromsø daglige distriktssendinger på TV i samarbeid med NRK-kolleger fra Nordland, Troms og Finnmark. Innslagene var produsert av reportere som dekket et område fra Bindal til Sør-Varanger.

- En utrolig puls

Til å åpne den aller første Nordnytt-sendingen var en purung Nina Einem.

- Jeg hadde en utrolig puls, men det var også med en voldsom stolthet vi gikk i gang. Sammenligner man TV-tilbudet for nordlendinger i dag med den gangen, så er det som natt og dag. Det var utrolig stas, smiler harstadjenta som var 22 år da hun ble nordnorsk TV-kjendis.

Siden da har duoen Søbstad/Einem delt på programlederoppgaven med andre kolleger. Fremdeles er begge rett som det er å se i TV-ruta med de siste nyhetene fra nord.

- Det blir nok flere hundre sendinger på oss hver, mener Nina.

Får hyggelige tilbakemeldinger

Fra Nordnytt begynte å rulle over TV-skjermene , så har det skjedd en digital revolusjon i mediabransjen. Det er ikke lengre krise om et TV-team blir sittende fast i en kolonne eller ikke rekker ferga på vei til redigeringsrommet.

Tom Søbstad har mange gode minner fra årene med Nordnytt, spesielt møtene med TV-seerne.

- Det hender rett som det er at folk jeg ikke kjenner hilser på meg og slår av en prat. Det synes jeg er hyggelig.

Begge programlederne konstaterer at 15-åringen har endret seg, men fremdeles er til å kjenne igjen i sitt hovedoppdrag; å gi TV-seerne de siste nyhetene fra nord.

- Men det er nok mindre ull og tekstilfarger i klærne våre nå. Det hadde man nok hadde mer sansen for før, ler Nina.

Takker TV-seerne

Regionredaktør for NRK Troms og Finnmark, Pål Hansen, er glad for at folk i nord gjerne slår på NRK1 når klokka blir 1840.

- Det er en utfordring å dekke et så stort geografisk område, men i alle år har vi vært en av de mest populære distriktssendingene. Det kan vi takke folk for. Vi får mange tilbakemeldinger på det, avslutter Hansen.