Hopp til innhold

Gjorde feil under Botox-behandling – kan ha utsatt 188 pasienter for hiv

Feil prosedyre knyttet til behandling med Botox-injeksjoner ved Universitetssykehuset Nord-Norge kan ha utsatt 188 pasienter for smitte av hepatitt B, C eller hiv.

Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø

Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Foto: NRK

Det skriver Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i en pressemelding. Botox-injeksjonene har blitt utført på nevrologisk avdeling.

Botox er en nervegift som i dag gi mot ca. 120 ulike indikasjoner, blant annet i behandling av muskelspasmer, slag og unormal svetteproduksjon. For behandling mot migrene settes botox i muskulatur nær hodet.

– Avdelingen har tilbake i tid ikke fulgt dagens krav til hvordan slik injeksjon skal utføres. Det kan i teorien ha utsatt pasienter for smitte.

Kommunikasjonssjef Hilde Pettersen forteller til NRK at dette berører 188 pasienter.

Brukte samme sprøyte på flere pasienter

Avdelingsoverlege ved nevrologisk avdeling, Claus Albretsen forklarer hvilken prosedyrefeil det er som har skjedd.

Sladdet brev UNN om Botox-tabbe

Dette brevet er sendt ut til 188 pasienter som har fått Botox-behandling ved UNN.

Foto: Privat

– Vi har brukt store sprøyter med nok innhold til å behandle flere pasienter. Vi startet med å gi behandling til den første pasienten, setter det inn i muskelvev, så trekker du litt tilbake. Da kan noe kroppsvæske fra pasienten komme inn i sprøyten, sier Albretsen til NRK.

UNN har så skiftet sprøytespiss før behandling av pasient nummer to, men brukt samme sprøyte som kan inneholde kroppsvæske fra forrige pasient.

Tilbyr testing til alle pasientene

UNN vurderer risikoen for at noen er blitt smittet som svært liten, og kjenner heller ikke til at noen som har gjennomgått denne behandlingen i UNN, er smittet.

– Ettersom vi nå er kjent med at det har vært svikt i prosedyren, ønsker vi å være på den sikre siden og tilbyr testing for mulig smitte til alle pasienter som har mottatt Botox-injeksjoner fra 2009 til 2015, står det i pressemeldingen.

UNN har informert pasientene som har mottatt injeksjoner i denne perioden, og har oppfordret den enkelte pasient om å ta blodprøve som kan avkrefte eller bekrefte eventuell smitte.

Meldt inn til Statens helsetilsyn

– Vi beklager sterkt at denne situasjonen har oppstått, og vil gjøre det vi kan for at de aktuelle pasientene skal ivaretas best mulig.

UNN skal ifølge pressemeldingen nå ha endret prosedyren for behandling med Botox-injeksjoner i tråd med dagens krav til hvordan slike injeksjoner skal utføres.

Denne saken er meldt til kvalitetsutvalget i UNN og Statens helsetilsyn ved fylkeslegen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark