NRK Meny
Normal

Fattige blir fattigere: – Barn kan bli utelukket fra samfunnet

Opposisjonspartiene er opprørt over historier om barn som ikke får være med på fritidsaktiviteter fordi familien ikke har råd. Regjeringen får sterk motbør for forslaget om å kutte barnetillegget til uføre.

42085980

Regjeringen foreslår å erstatte barnetillegget med et mye lavere standardisert tillegg. Det vil si 27 kroner pr. barn fem dager i uka eller 7020 kroner i året. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Foto: Frank May / NTB scanpix

– Når jeg leser om familier som lar være å spise middag fordi de har så dårlig råd, blir jeg både sint og opprørt, sier Emil André Erstad.

Han er leder i ungdomspartiet KrFU og har lest historien om Monika.

Hun bor i Troms, har tre barn og delt omsorg. Monika er psykisk syk og kan ikke være ute i arbeidslivet. Uføretrygd og halv barnetrygd strekker ikke til i hverdagen.

Hennes barn er blant de 78.200 barna og unge som lever i fattigdom i Norge.

Leder av KrFU, Emil André Erstad

Emil André Erstad, foreslår andre ordninger for fattige.

Foto: NRK

– Når jeg ikke har ungene hjemme dropper jeg middagen for å spare penger, selv da kan jeg ikke sende dem på kino eller i en bursdag, forteller Monika til NRK.

– Vi er skuffa over det budsjettet som er lagt fram. Dette vil koste samfunnet dyrt, og det går hardt ut over barna. De står i fare for å bli utelukket fra samfunnet fordi familien ikke har råd til aktiviteter utenfor hjemmet, sier Erstad.

Mindre å rutte med framover

Karin Andersen representerer SV på Stortinget. Hun har jobbet med fattigdomsspørsmål politisk i 17 år. På pulten hennes ligger det brev som forteller den samme historien.

– Mange skriver at de tror de må gå fra boligen, og at de ikke har mat på bordet. Så forslaget fra regjeringen om å kutte i barnetillegget til uføre vil gjøre dem enda mer fattige, sier Andersen.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV)

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV)

Foto: NRK

Uføre kan i dag få et tillegg på inntil 35.348 kroner pr. barn under 18 år.

Regjeringen foreslår å erstatte dette barnetillegget med et mye lavere standardisert tillegg. Det vil si 27 kroner pr. barn fem dager i uka eller 7020 kroner i året.

– Nød lærer ingen kvinne å spinne, men å fryse i hjel, sier Andersen.

Ikke et nytt forslag

Da de rødgrønne regjerte hadde Andersen den samme diskusjonen med Arbeiderpartiet. De ønsket også kutte i barnetillegget. Forslaget ble lagt på is. Venstre gikk også inn for et lignende forslag i 2011.

Leder i KrF, Knut Arild Hareide tok barnetillegget opp i Stortingets spørretime i går. Her fikk regjeringen motbør fra SV, KrF, Ap og Sp.

Statsminister Erna Solberg svarte at det er vanskelig å gjøre disse tingene.

– Enkelthistoriene er hjerteskjærende. Men det store spørsmålet til slutt er: hvis vi da vil gjøre noe med barnefattigdommen, så må vi faktisk bruke det vi vet virker. Det å sørge for at folk er i arbeid, motiveres til å være i arbeid, det er det viktigste for å redusere antall fattige barn, sa Solberg fra talerstolen.

Karin Andersen mener dette er å se helt bort fra at mange ikke har en såkalt restarbeidsevne eller arbeidsevne i det hele tatt.

– At man ikke unner folk som har et vanskelig liv, folk med kroniske sykdommer en økonomi det går an å leve av, det opprører meg mest. Det er noen som fremdeles tror at bare man gjør dem fattige nok så skal folk på ett eller annet mirakuløst vis bli friske og få seg en jobb. Sånn er ikke virkeligheten, sier Andersen.

Kjemper for barna i forhandlingene

KrFU har nå laget fire forslag som de håper og tror moderpartiet tar med seg inn i budsjettforhandlingene. Blant annet vil de øke engangsstønad for kvinner som ikke har tilknytning til arbeidslivet når de får barn.

– Vi vil også inntektsgradere barnetrygden og fjerne maksprisen i barnehagen, det betyr at de som har mye kan betale mer, og de som har lite bør få betale mindre, sier Emil André Erstad.