Fortsatt rundt 11.000 brannfarlige varmtvannsberedere i norske hjem

Varmtsvannsberederprodusenten OSO har opplevd en telefonstorm av bekymrede kunder de siste par ukene. Men 35 prosent av de brannfarlige berederne deres er fortsatt ikke fanget opp, og er dermed potensielle brannfeller i norske hjem.

Vamtvannstanke forårsaker brann

Varmtvannsbereder-produsenten Oso har opplevd en telefonstorm av bekymrede kunder den siste tida, på grunn av brannfarlige beredere. Denne varmtvannstanken tok fyr i en bolig i Telemark i 2014.

Foto: POLITIET

Tidligere i mai skrev NRK om at enkelte varmtvannsberedere fra Oso har en produksjonsfeil som gjør dem brannfarlige. Saken ble raskt omtalt i mange av landets medier.

– Siden da har vi behandlet over 18.000 e-post-henvendelser og 2.000 telefoner i saken om brannfarlige beredere. Vi har fått vanvittig mange telefoner, og gjør vårt beste for å besvare så mange som mulig, forteller Sigurd Braathen, daglig leder i Oso, til NRK.

Rundt 32.000 varmtvannsberedere er omfattet av den alvorlige produksjonsfeilen.

– Vi antar at vi nå har fått tilbakemelding fra 65 prosent av kundene med brannfarlige bereder. Andelen øker stadig, og vil ikke minst øke videre som følge av at vi sender ut informasjon om berederne til alle landets husstander i juni, sier Braathen

Dermed er det fortsatt rundt 11.200 brannfarlige beredere fra Oso i norske hjem.

Her kan du sjekke hvilke beredere som utgjør en brannfare.

Sendt ut 6000 reservedeler

Varmtvannsberedere fra Oso

På hjemmesiden til Oso hotwater er det mulig å sjekke om din bereder er en av de berørte.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Flere tilfeller av brann i den elektriske tilkoblingen til varmtvannsberederne har gjort folk urolige de siste par ukene. Dette har forårsaket flere branner, blant annet en dødsbrann i Harstad i mars.

Oso har i flere år advart mot beredere produsert mellom 2009 og 2011. Feilen ble først oppdaget i 2012. I januar 2013 sendte selskapet ut en advarsel der de opplyste at det kunne være risiko for overoppheting i den elektriske tilkoblingen på varmtvannstankene deres.

De fleste som har henvendt seg til Oso de siste par ukene er ikke berørt av de brannfarlige berederne.

– Mange er redde for at de har disse berederne i hus, og har derfor kontaktet oss, sier Braathen.

Oso har sendt ut nærmere 6000 reservedeler som skal erstatte feilene på berederne.

– Denne uka mottar vi, og regner med å sende ut, ytterligere 3000 deler. Vi gikk tom for reservedeler mot slutten av forrige uke, noe som har ført til noen dagers forsinkelse for enkelte kunder. Det beklager vi. Men fremover tror vi utleveringa av reservedeler vil gå bra.

Oppbemanner mest mulig

Han antar at de fleste kundehenvendelsene de siste par ukene har kommet fra Nord-Norge.

– Jo flere kunder som tar kontakt, jo bedre. Det har dessverre vært litt telefonkø for noen, men vi oppbemanner så mye vi kan. Det er lettest for oss å behandle e-post-henvendelser, derfor ønsker vi at folk fortsetter å kontakte oss på denne måten.

– Så vi er absolutt ikke ferdig med denne saken ennå. Nå holder vi på å forberede et bedre apparat internt for å kunne hjelpe folk raskere.