Hopp til innhold

Faste og bønn for fred

Mens palestinske Samer og Tahrir faster og ber under midnattssolen i Tromsø, faller bombene i hjemlandet. Årets ramadan har vært den blodigste måneden i Gaza på lenge.

Samer og Tahrir

Samer og Tahrir feirer Id i Tromsø sammen med datteren Lea

Foto: Anne Mari Svendsen / NRK

En vekkerklokke ringer i et hus i Tromsø. Den viser tolv minutter over tre. Samer Al-Saad (42) og kona Tahrir Jaber (31) står opp tidlig for å spise frokost før fasten starter.

Siden ramadan i år inntreffer mens det er midnattssol i Tromsø, følger det muslimske paret Mekka-tid. En app på mobiltelefonen kan fortelle når soloppgangen er i Mekka denne morgenen.

Se hele programmet her:

Muslimenes fastemåned ramadan er en prøvelse i viljestyrke og utholdenhet og en tid for å vise omtanke. Men mens palestinske Samer og Tahrir vier seg til bønn og faste under midnattssolen i Tromsø, raser krigshandlingene i hjemlandet deres. Samtidig forbereder Sandra et åpent kveldsmåltid med bønn på torget i Tromsø, og den store, muslimske festdagen id.


– Det er ikke mulig å faste hele døgnet, og det er heller ikke lov. Så man må bryte fasten en tid i løpet av dagen. Her har vi valgt den letteste løsningen, som er å følge Mekka-tid, forklarer Samer.

Når klokka har passert fem på halv fem, må han og Tahrir la være å spise og drikke i nesten 15 timer.

– Vi prøver å unngå å spise noe som er veldig saltholdig eller sukkerholdig. Jo mer karbohydrater du har i maten, jo fortere blir du sulten, sier Samer.

Et okkupert land

Han er fra Nablus i Palestina, men dro som ung student til Tyskland for å få den utdannelsen han ønsket seg. Det var ikke mulig for ham å studere medisin i hjemlandet.

– Landet er jo okkupert, og derfor er det ikke lett å bygge egne universiteter, forklarer Samer.

Fra Tyskland dro han videre til Norge, og nå har han bodd i Tromsø i 14 år. Han er overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge og jobber også med forskning ved universitetet. Kona Tahrir kom til Tromsø for seks år siden. Hun holder på med en doktorgrad ved Handelshøyskolen.

Sammen har de den to år gamle datteren Lea. Når det palestinske paret ber morgenbønn, går tankene deres til et krigsherjet Gaza.

familien i gaza

Tahrir Jaber og Samer Al-Saad tenker mye på familie i hjemlandet. Her fra et besøk i Palestina.

Foto: privat


– Jeg ber til Palestina, for jeg vet at situasjonen der er vanskelig nå. Og hvis Lea skal kunne leve i landet sitt, må situasjonen bli bedre, sier Tahrir.

– Det skjer ting hele tiden. Dessverre er det mest sivilister og barn som blir drept. Bildene av drepte barn sprer seg på nettet, sier Samer.

Han tar fram mobiltelefonen og viser fram noen eksempler på bilder som florerer. Skadde og drepte barn, bomberegn over Gaza-stripen. Mange palestinere legger ut oppdateringer og bilder på Facebook og Twitter. Noen skriver at nabohusene ble bombet natta før og at de frykter det samme kan skje med deres hjem.

gaza nyheter

Familien i Tromsø har fulgt nøye med på nyhetene i Gaza.

Foto: skjermdump / nrk


– Jeg føler man har en plikt til å følge med på hva som skjer. Det er ikke alle disse historiene som kommer fram i offentlig media, sier Samer.

Han viser fram et bilde av bomber som faller over Gaza. Sterke lys flerrer over den svarte nattehimmelen.

– Når du skal legge deg og ser at himmelen ser sånn ut, da er man psykisk forberedt på at det kan skje mye. Kanskje man ikke ser morgendagen, sier han.

– Jeg har en venn som bor i Gaza, som jeg har hatt kontakt med. Hun sier at det skjer mye bombing hele tida og at hun ikke føler seg trygg, sier Tahrir.

Et paradoks

Ramadan er islams hellige måned. Denne måneden skal muslimer faste, be, lese i Koranen og gjøre gode gjerninger, for å komme nærmere gud og få tilgivelse for sine synder.

Men bare noen dager inn i årets ramadan, trapper Israel opp militæraksjonen i Gaza. Bakgrunnen er at tre israelske ungdommer blir kidnappet og siden funnet drept. Etter hvert som den hellige måneden skrider frem, stiger tallet på skadde og drepte i Gaza hver dag.


– Det verste er når jeg ser bilder av barn. Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort hvis det var mitt barn, sier Samer.

Han forteller at det som skjer i hjemlandet preger hvordan de opplever den hellige måneden, der man bare skal gjøre gode gjerninger og vise viljestyrke.


– Den største utfordringen er at man virkelig klarer å holde seg til den store betydning av ramadan. Det er en av reglene for å gjøre fasten fornuftig. Hvis fasten skal godkjennes fra gud, må man ikke gjøre skade mot noen mennesker, verken fysisk eller psykisk, sier han.

Samtidig mener han at palestinerne ikke kan godta det som skjer i Gaza, til tross for at det er ramadan.

– Da gjelder ikke å være snill. Hvis det dreier seg om liv og død, da må du bare prøve å holde deg i live. Du skal faste og du skal være snill, men ikke idiot, sier Samer.

familien i gaza 2

Familien i Tromsø kommer opprinnelig fra Nablus på Vestbredden, her er de på besøk i hjemlandet.

Foto: Privat

Fest med bismak

Det er blitt mandag 28. juli, og Samer, Tahrir og Lea ankommer Tromsøhallen. Der skal de feire muslimenes største høytidsfest, id, sammen med flere hundre andre muslimer som bor i Tromsø. Samtidig er det ingenting som tyder på at krigshandlingene i Gaza vil bli trappet ned.

– I dag har vi blandede følelser. Vi kommer for å markere festdag, samtidig er det så mye å tenke på. Ramadan er slutt, og jeg håper vi har lært noe, men følelsene er blandet, sier Samer.

Abduikadir Osman

Abduikadir Osman ledet bønnen under Id-feiringen i Tromsø.

Foto: Hans Børge Hartvigsen / NRK

– Vanligvis takker vi gud for at vi har kunnet faste hele ramadan uten problemer og at vi har gjort andre religiøse aktiviteter, som vi håper at gud godtar. Men som Samer sa, så har vi blandede følelser i år siden det er krig i Gaza, supplerer Tahrir.

Også Abduikadir Osman, som leder bønnen, nevner krigen i Gaza i sin tale:

– I dag går våre følelser til folket i Gaza, fordi vi er muslimer. Hvis en muslim har det vondt, har alle muslimer det vondt, sier Osman.

Og mens de ber sine bønner, før de kan gratulere hverandre med at de har klart fasten, har Samer et håp for hjemlandet sitt:

– Folk blir drept i Gaza, men de har fortsatt et håp om å bli kvitt beleiringen av Gazastripen. Og det ville være den beste id-belønning, at de ble kvitt beleiringen. Det håper jeg virkelig.

Se dokumentaren Under en annen sol på NRK1 onsdag 6. august klokken 23.15. Reprise på NRK2 torsdag 7. august klokken 20.45.

Id i Tromsøhallen

I Tromsø blir Id markert hvert år i Tromsøhallen.

Foto: Anne Mari Svendsen / NRK