Hopp til innhold

Faren fikk drosjetur med statsministeren i 1940 – sønnen fikk ei krone av ham

Han var ti år og satt på med farens drosje i Øverbygd krigsvåren 1940. Tilfeldig fikk de en tur med statsminister Johan Nygaardsvold som var på flukt fra den tyske okkupasjonsmakta. Etterpå fikk han en krone av statsministeren. 74 år senere kjører han og NRK samme bilen.

Krigsdrosje

Kristian Moldenæs og Gunnar Nesset med Chevroleten som statsminister Johan Nygaardsvold satt på med.

Foto: Arild Moe / NRK

Det er en Chevrolet 1928-modell 84 år gamle Gunnar Nesset får et gjensyn med. NRK møter ham og museumskonsulent Kristian Moldenæs en kjølig høstmorgen på Karlstad i Målselv.

Krigsdrosje

Det er en Chevrolet 1928-modell 84 år gamle Gunnar Nesset får et gjensyn med.

Foto: Arild Moe / NRK

Moldenæs skal frakte bilen til Heggelia der den skal vinterlagres. Nå har klenodiet vært på tur for den Kulturelle skolesekken på videregående skoler i Troms.

– Den er en viktig del av samferdselshistoria i Troms, også krigshistoria, sier Moldenæs.

Museum har sikret seg bilen

Da faren til Gunnar Nesset brukte bilen som drosje før krigen, var Chevroleten svart. Nå er den grønnlakkert, med skinnkalesje som kan tas av på varme dager. Den er uten sidevinduer. Hjuleikene er av tre.

Bilen har etter krigen vært i privat eie, blant annet hos Arthur Mack i Tromsø. Midt-Troms museum sikret seg bilen for noen år siden da Kristian Moldenæs ble kjent med historia til krigsvåren 1940.

De står og prater og ser på bilen, museumskonsulenten og drosjeeier-sønnen.

– Spilene til kalesjen var av tre. Jeg skjønner ikke hvordan de klarte å lage dem, sier Gunnar og går rundt bilen.

Bak bilen er det en kasse. Den ble brukt til å kjøre både ved og materialer, husker han. Framme på panseret er det et termometer på lokket til radiatoren.

Gunnar Nesset forteller om drosjen fra krigsvåren 1940.

– Skjønner ikke hvordan han fikk plass i bilen

Under krigen plukket faren dynamoen av Chevroleten og satte bilen på låven slik at den ikke kunne brukes. Motoren ble brukt til å trekke ei kappsag.

– Men historia om statsministeren og kjøreturen?

– Jeg ble med faren min til butikken i Øverbygd. Så var det vel butikkeieren som spurte pappa om han kunne ta en tur. Det var greit, og Nygaardsvold satte seg framme, mener jeg. Han var en stor mann, så når jeg ser bilen nå tenker jeg på hvordan han fikk plass, forteller Gunnar Nesset.

Selv satte tiåringen Gunnar seg i baksetet sammen med en general som fulgte statsministeren. Så kjørte de til ei hytte der Kong Haakon bodde.

– Det var mye penger for en guttunge da

– Jeg visste jo ikke hvem de besøkte. De var vel borte en halvtimes tid, og så kjøre vi tilbake. Da Nygaardsvold ville betale, sa pappa at han ikke skulle ha noe. Da stakk Nygaardsvold handa i lommen og hentet opp ei krone, som han ga meg. Du verden, det var jo mye penger for en guttunge den gangen, forteller Gunnar.

Ei krone den gangen utgjør i kroneverdi omtrent 27 kroner i dag.

Museumskonsulenten tar Gunnar Nesset og NRK med på en kjøretur. En liten kjøretur, for det er kjølig og luftig uten sidevinduer. Nå sitter Gunnar framme.

– Det var artig å få kjøre med bilen igjen. Jeg skulle nesten ønske at vi eide den fortsatt, sier han.

Kristian Moldenæs og Gunnar Nesset beundrer drosjen fra krigsvåren 1940.