NRK Meny
Normal

Får på pukkelen etter spaserturer

Har du sett maken til spasertur? Men de to kamelene på Sørøya i Finnmark får nå på pukkelen for å skremme andre turgåere i bygda.

Kameler

Kamelene Bor og Bestla i Akkarfjord på Sørøya.

Foto: Privat

Øystein og Oddveig Sætereng i den lille bygda Akkarfjord helt nord på Sørøya i Vest-Finnmark har gjort noe så uvanlig som å importere to kameler, Bor og Bestla. De kommer fra en oppdretter på Gotland, og skal etterhvert bli klar for å kunne ta imot turister som vil ha kamelsafari i Barentshavets fjæresteiner.

Her om dagen ble kamelene flytta fra vinterfjøset og over til gården der våren og sommeren skal tilbringes.

Det ble et selsomt følge langs bygdeveien. Og kamelene ville ikke helt være med på vandringen.

– De ville bare tilbake, så vi måtte styre de litt undeveis, forteller Øystein Sætereng.

Se video:

Kameler på Sørøya

Slik har du neppe sett kameler før - her på vandring gårdimellom på Sørøya i Finnmark

På pukkelen

Men de store, lodne innflytterne i bygdesamfunnet med 85 innbyggere har ikke bare blitt en attraksjon langs bygdeveien. Det erkjenner Sætereng.

– Noen har faktisk blitt litt skremt. Og det skjønner jeg. Dette er jo sosiale dyr og de har nok sikkert virket skremmende på folk når de har kommet bort for å hilse. Spesielt om det har vært litt mørkt, og det eneste folk har opplevd er en stor mørk skygge, forteller han.

– Dyrene går ofte ute og da har de rett og slett kommet bort for å hilse på folk som har kommet gående. Men de er jo bare sosiale, og ikke farlige i det hele tatt, forklarer Sætereng.

Laster kart, vennligst vent...

Han vil nå invitere folk i bygda på besøk slik at de kan bli kjent med de eksotiske innflytterne og for å unngå at det blir gnisninger i bygda.

Nysgjerrig kamel

En av kamelene benytter sjansen til å kikke inn til matfar når vinduet er åpent.

Foto: Privat

Koblet inn Mattilsynet

Det er Mattilsynet som har gitt tillatelse til kamelholdet på Sørøya, og innbyggerne har nylig sendt brev til Mattilsynet med spørsmål om hvorvidt kameler kan går fritt.

I et svar fra seniorinspektør Sofus Olsen går det fram at de ser på "frittgående" kameler som positivt, fordi det er positivt for dyrevelferden.

– Stor bevegelsesfrihet er positivt for dyrenes velferd, og hvis kamelene sprer frykt er det lokale forskrifter eller politivedteker som må regulere dette, skriver Olsen.

Akkarfjord

Akkarfjord ligger helt nord på Sørøya i Vest-Finnmark.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Noen vil alltid være redd

Ann Kristin Kvalsvik er en av innbyggerne i Akkarfjord. Hun sier det i stor grad er eldre folk som bli redd de store dyrene.

– Da tror jeg ikke det nytter å invitere dem på besøk til gården. Man må nok akseptere at noen vil være redd dyr, enten det er kameler eller hunder. At man da forklarer at dyrene ikke er farlige tror jeg ikke vil hjelpe.

– Men for all del, det er vel ingen som ønsker å lage noe ufred på bakgrunn av dette. Det handler vel heller bare om at man må ta hensyn, sier hun.

Kamel

Er denne karen snill eller skremmende? - Vi tenker det er eierne som må ta hensyn til at noen er redd, sier innbygger i Akkarfjord, Ann-Kristin Kvalsvik.

Foto: Privat