Får kritikk for «mye vyer og ord»

– Nå må det komme praktisk handling, sier en skuffet Hammerfest-ordfører etter regjeringens nordområdepresentasjon i Finnmark mandag.

Solberg-regjeringen om sin nordområdestrategi.

Polarbase-direktør Ketil Holmgren (t.h.) presenterte statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende for aktiviteten ved forsyningsbasen. Presentasjonen som den blå regjeringen kom med litt senere ble ikke like godt mottatt.

150 millioner kroner til næringstiltak i nord de neste fem årene. Dette var noe av det statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) hadde med seg da de offentliggjorde regjeringens nordområdestrategi i Hammerfest mandag.

Det ga ingen umiddelbar jubel. Kritikerne mener nemlig at det blir lite konkret.

Solberg viser til at det er i nord det skjer, og fastholder at nå skal det skje mer.

– Vi har sagt at vi nå må gå over til de konkrete oppfølgingene. Det betyr at vi skal se på kunnskap og kompetanse – hvordan vi kopler sammen næringsliv og kunnskapsmiljøene bedre, sier hun.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg ønsker å videreføre den gode veksten i Nord-Norge med regjeringens nye nordområdestrategi «Nordkloden».

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

God utvikling

Statsministeren og utenriksministeren presenterte den fremtidige satsingen i landsdelens største base for oljevirksomhet, Polarbase i Hammerfest. Der fremhevde statsministeren den nordnorske veksten som den beste i landet.

– De har bedre produktivitetsutvikling enn resten av landet, men vi må sørge for at vi videreutvikler oss på infrastruktur, på planprosesser som gjør at mineralressursene faktisk kan utnyttes, og at vi sørger for at olje- og gassvirksomheten fortsetter, sier hun.

Alf E. Jakobsen

Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen (Ap).

Foto: Allan Klo

Etterlyser handling

Mens miljøbevegelsen er kritisk til regjeringens store satsing på olje- og gassvirksomhet og mineralutvinning, mener Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen (Ap) at det blir for lite konkret.

– Det var mye vyer og ord, men jeg tror også det må komme over til et steg praktisk handling. Jeg er skuffet over at det var en litt avvente holdning til når man skulle komme med de konkrete handlingene, sier Jakobsen.

Det mest konkrete i den nye nordområdesatsingen er 150 millioner kroner til tilskuddsordningen «Arktis 2030». Det er penger som ifølge utenriksministeren skal realisere nordområdesatsingen.

– Det handler om å kople kunnskap og forskning på det som skjer på universitetene og høgskolene mye nærmere sammen med næringslivet, både små og mellomstore bedrifter i nord, men også de større. På den måten kan man utnytte det til å skape nye arbeidsplasser, slik vi har sett innenfor romfarten, oppdrettsnæringen, olje- og gassnæringen, og leverandørindustrien de senere årene, sier Brende.

Utenriksminister Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende (H).

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

Vanskelig å måle

Distriktsredaktør for NRK Finnmark, Morten Ruud, mener begrepet «nordområdesatsing» er vanskelig for folk å ta innover seg.

– Det er nærmest gått inflasjon i å bruke det uten at det har konkret innhold, sier han, og viser til den forrige rødgrønne regjeringen.

– Denne meldingen har store likhetstrekk med det tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) la fram. Det er ikke store forandringer, det er lite konkret, og da blir det vanskelig å måle, sier Ruud.

I likhet med den forrige regjeringen satser også den blå regjeringen på olje og gass, energi og mineraler.

– Det må gå lang tid før man kan se noen effekt av politikken – mer enn de fire årene som en regjering har. Vi snakker lange perspektiver, tiår, før vi ser de konkrete resultatene, tror han.