Hopp til innhold

Et smertefullt tegn på sommer

Da Hanne Gramstad tok sats fra verandagelenderet tenkte hun ikke på at hun kunne knekke foten. Hver uke må UNN behandle folk med trampolineskader.

Vårglede på trampoline

Trampoline kan være en morsom og populær aktivitet når vinteren slipper taket, men hver uke får de inn folk med trampolinerelaterte skader på UNN.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Man kan skade seg på flere måter på en trampoline. Dersom trekket i kantene ikke er ordentlig på, kan det resultere i sår eller vridningsskader. Bommer man for eksempel på en salto kan man pådra seg nakkeskader, som kan være veldig alvorlig. I tillegg ser vi en del brudd og forstuinger, sier overlege ved Ortopedisk avdeling på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Arvid Småbrekke, til NRK.

I tillegg er tannskader veldig vanlig. Statistikken til forsikringsselskapet IF viser også at syv av ti trampolineskader er tannskader.

Denne uken har sommeren for alvor gjort sitt inntog i Nord-Norge. Og i hver ei gate er trampolinene samlingspunkt for barna.

– Vi merker våren og sommeren ved at det kommer inn stadig flere trampolineskader. Det skjer i hvert fall ukentlig, gjerne flere ganger i uken, sier Småbrekke.

Hoppet fra verandaen

Hanne Gramstad

Hanne Gramstad måtte feire 17. mai med venstrebeinet i gips etter uhellet på trampolina.

Foto: Privat

Den første helga i mai fikk Hanne Gramstad (12) lov til å hoppe ned på trampolina fra verandagelenderet. Noe hun hadde mast om i mange år.

– Jeg var mest redd for at hun skulle falle av trampolina, forteller mamma, Maria Lovise Heggeblom.

I stedet landet Hanne skeivt på trampolina. På legevakta konstaterte de brudd i leggen nede ved ankelen.

– Jeg ble veldig redd da jeg måtte til legen. Men det var så vondt at jeg bare ville få vekk smerten, forteller Hanne.

Hun ble sendt til UNN i Harstad for operasjon. Der møtte de ei annen jente, som hadde knekt armen da hun hoppet på trampolina.

Hvem er ansvarlig?

Røntgen

Slik så bruddet til Hanne Gramstad ut etter at hun landet feil på trampolina i begynnelsen av mai.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kommer på sine nettsider med flere sikkerhetsråd ved bruk av trampoline (se faktaboks).

– Det er vanskelig å unngå skader helt når man driver med fysisk aktivitet, men jeg er sikker på at vi vil få ned antall trampolineskader, dersom foreldre er ekstra obs på de forholdsreglene man skal ta, sier Arvid Småbrekke.

Det er som eier av trampolinen som står ansvarlig for brukerne. Men også tomteeier står ansvarlig, så dersom trampolinen settes opp på tomta til for eksempel et borettslag, er det som skjer der også deres ansvar.

Forsikringsselskapet If har fått i gjennomsnittlig 27 saker med trampolineskader i året siden 2008.

– Årsaken til at vi får inn slike saker er som regel at barn skader seg på andres trampoliner, og det blir litt uenighet om hvem som skal ta regningen, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

– Det er nemlig slik at en innboforsikring har en ansvarsforsikring inkludert, som dekker andre barns skader på din trampoline. Hvis dine egne barn skader seg, må du enten benytte deg av egne ulykkes- eller barneforsikringer, sier han.

God trening

Overlege Arvid Småbrekke er likevel ikke bare negativ til bruk av trampoline.

– Så lenge folk følger de instruksene som finnes kan det være en veldig morsom aktivitet, og god trening for blant annet kroppsbeherskelsen, sier han.

Også Sigmund Clementz i IF mener trampolinehopping er positivt.

– Det er bedre at barna hopper på trampoline enn at de ikke gjør det. Altfor mange barn sitter mye i ro for tiden. Det viktige er at foreldrene har kontroll, for eksempel ved å sørge for at én og én hopper om gangen, sier han.

Vil hoppe igjen

Maria Lovise Heggeblom forteller at barna i gata ikke får lov til å hoppe fra verandagelenderet igjen. Men trampoline blir ikke tatt bort.

– Vi har hele tiden vært tydelig på at de ikke skal være for mange på trampolina, og at de skal ta hensyn år de hopper, blant annet unngå å hoppe samtidig, sier hun.

– Det er litt flaut at Hanne knakk foten da hun fikk lov å hoppe fra gelenderet, men all fysisk aktivitet er jo farlig hvis du ser på det slik. Så lenge det går bra, tror jeg bare vi har sunt av å slå oss litt. Og både barn og voksne lærer av sine feil, fortsetter hun.

Og Hanne, er hun skremt bort fra trampolinen, selv om bruddet har grodd og gipsen er fjernet?

– Nei, selvfølgelig skal jeg hoppe igjen!

Flere nyheter fra Troms og Finnmark