Får ikke barna sine til Norge

Fahmo (30) fra Somalia får ikke hente mann og fire barn til Norge.

30 år gamle Fahmo Abdulqadir Sharif fra Somalia kom til Norge høsten 2011.I hjemlandet har hun fire barn og mannen sin, som hun gjerne vil ha hit til Norge. Flyktningen, som ikke kan lese eller skrive, fikk ikke hjelp til å forstå vanskelige dokument. Som følge av det mistet hun retten til familiegjenforening.

SE VIDEO: Fahmo (30) får ikke gjenforenes med mannen sin og deres fire barn.

30 år gamle Fahmo Abdulqadir Sharif fra Somalia kom til Norge høsten 2011. I hjemlandet har hun fire barn og mannen sin, som hun gjerne vil ha hit til Norge.

– Eldste jenta mi er 11 år, eldste gutt 9 år. Også har jeg en gutt på 6 år og en jente på 4 år, forteller Fahmo.

Flyktningen, som ikke kan lese eller skrive, fikk ikke hjelp til å forstå vanskelige dokument. Som følge av det mistet hun retten til familiegjenforening.

Har rett til tolk

Fahmo har fått oppholdstillatelse i Norge, og kan med det søke om familiegjenforening.

Men Fahmo fikk vite at hun hadde fått oppholdstillatelse først 6 måneder etter at den gikk i orden. Når hun først fikk beskjed om oppholdstillatelsen, skjedde det uten tolk – og uten at hun ble informert om fristen for å søke familiegjenforening.

Når hun så søkte om gjenforening var det for sent, og dermed fikk hun nei til å få familien sin til Lenvik.

– Jeg visste ikke at det var en slik regel, og ingen sa noe om det, sier Fahmo Abdulqadir Sharif til NRK.

Politiet vil ikke kommentere

Selv de som skal hjelpe innvandrerne synes papirene kan være vanskelige å forstå, derfor er det viktig at det brukes en tolk som kan sørge for at alt innholdet i et vedtak blir oppfattet riktig.

– Det skal brukes tolk, og det er det offentlige som har ansvar for at all informasjonen blir forstått, sier Britt-Tove Sletten som er leder for Senter for læring og integrering i Lenvik.

Lensmannskontoret som skulle informert Fahmo ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men lensmannen sier de kan gå gjennom saken med Fahmo hvis hun kommer til dem. Noe som kan bidra til å få saken gjenopptatt.

Må vente 3 år

I Utlendingsnemnda er det ikke noen hjelp å få, selv om norske myndigheter har gjort flere feil.

– Denne saken kunne bare fått et utfall, fordi reglene er klare. Familien søkte ikke om familiegjenforening innen fristen på ett år, sier seksjonssjef Marianne Granlund i Utlendingsnemnda.

Selv mener Fahmo at hun ikke har gjort noe feil, ifølge henne selv fikk hun aldri vite om fristen på ett år.

– Det eneste jeg ønsker å få familien til Norge. Det var ikke min feil.

Mangel på informasjon og tolking fra norske myndigheter gjør at Fahmo nå må vente i tre år før hun på nytt kan søke om å få mann og barn til Norge.