Får flytte sammen med konene – sykehjem gjør om stue til soverom

Kritikken har haglet etter at Ingebrigt Granheim (94) og Kåre Nyborg (94) ikke fikk bo på sykehjem med konene sine. Nå har en stue blitt til soverom for at ektefellene skal kunne bo under samme tak.

Ingebrigt Granheim og Kåre Nyborg

Ingebrigt Granheim (t.v) og Kåre Nyborg skal nå flytte sammen i stuen på det samme sykehjemmet som konene deres bor på.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Vi har i dag hatt et møte med begge parter. Vi har funnet en løsning som alle er fornøyd med. Ekteparene vil nå kunne bo sammen, sier kommunalsjef for helse i Målselv kommune, Eilin Aas.

NRK fortalte tidligere denne uken om Ingebrigt Granheim (94) og Kåre Nyborg (94) som ikke fikk bo på samme sykehjem som konene.

– Vi har levd sammen i 70 år, så det er helt forferdelig å være adskilt. Mitt største ønske er å få bo sammen med kona mi den tiden jeg har igjen av livet. Jeg savner henne hver dag, fortalte Granheim NRK på tirsdag.

Eldre- og folkehelseminister, Sylvi Listhaug (Frp) reagerte også på saken.

– Jeg synes det er veldig trist at ektepar som har vært gift i 70 år skal bli skilt av kommunen. Dette er folk som har delt et langt liv og som er inderlig glad i hverandre, og da fortjener de faktisk å få bo sammen til det siste.

– Ikke en gunstig løsning

Siden saken først ble omtalt i avisen Nye Troms har det vært mye kritikk rettet mot kommunens håndtering.

– Løsningen vi har kommet frem til er derimot ikke gunstig. Vi har vært nødt til å endre bygningsmassen ved Målselv syke- og eldrehjem fordi det ikke er noen ledige rom, sier Aas.

Hun ønsker ikke å gå i detaljer på den nye bosituasjonen, men forteller at de har omgjort en vanlig stue til soverom.

– Det er den løsningen vi fikk til nå, så får vi se hva som vil skje videre.

Ifølge Nye Troms er det toalett og bad i gangen, og en pårørende sier at det langt ifra er optimalt.

– Det er ei bedre løsning for de gamle karene, men den er ikke optimal i det hele tatt. Vi er takknemlig for løsninga, men ikke tilfreds. Det er en menneskerett med enerom, sier den pårørende til avisen.

NRK har ikke lykkes med å få en kommentar fra Ingebrigt Granheim og Kåre Nyborg, eller deres pårørende.

Frp: – Vi ville gjort det samme

– Vi har jobbet for å finne løsning siden i sommer. Det har tatt litt lengre tid enn ønsket. Men nå er jeg fornøyd med at vi har fått til en løsning hvor Kåre og Ingebrigt kan bo sammen med sine koner, sier ordfører i Målselv kommune, Nils Foshaug (Ap).

Lokallagsleder i Målselv Frp, Ronny Johansen, sier det er fantastisk at Granheim og Nyborg nå kommer under samme tak som ektefellene sine.

– Dette er fantastisk. Jeg var ikke fornøyd med hvordan saken ble håndtert i begynnelsen. Men at hver stein har blitt snudd for å finne en passelig god løsning er bra. Vi ville gjort det samme, sier han.

Johnsen mener løsningen er god nok i første omgang.

– Det viktigste er at de er i lag. Så regner vi med at det vil komme en bedre, mer permanent løsning senere.