Får bli i Norge til etter eksamen: – Det har vært vanskelig å fokusere på studiene

Cédrique Augustave fra Madagaskar, som skulle kastes ut av Norge, får bli til han har fullført masterutdanninga si.

Cedrique Augustave

Cedrique Augustave er svært glad for at han får bli til etter eksamen. Nå jobber han intens med studiene.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

Tirsdag denne uka fikk 29-åringen kjennelsen fra Oslo byfogdembete som sier at han kan bli i Norge til han har fullført masterutdanninga ved UiT- Norges arktiske universitet. Selv er han svært lykkelig.

– Da jeg fikk den positive avgjørelsen ble jeg glad og letta. Det var som at noen fjernet flere kilo fra skuldrene mine, sier han.

Det var i desember i fjor at Utlendingsnemnda besluttet å utvise Cedrique Augustave for brudd på utlendingsloven. Utlendingsnemnda mener han er skyldig i grove brudd på utlendingsloven etter at han lånte penger for å oppfylle pengekrav. De mener han betalte pengene tilbake for tidlig, og rett og slett lurte staten.

– Det har vært så mange overføringer fram og tilbake fra hans konto. Vi mener at de pengene som har vært der ikke har vært til hans disposisjon, sa seksjonsleder i UNE, Mads Risbakken, til NRK for noen uker siden.

Universitetet dekker advokatutgiftene for utvist student

Retten ikke enig

Etter en samlet vurdering finner retten at UNE har lagt til grunn feil faktum ved avgjørelsen av utvisningsvedtaket.

– Det er mest sannsynlig at lånet på kr 90.000,- fra Bilstad var reelt og i sin helhet sto reelt til disposisjon for Augustave, heter det i kjennelsen.

Studentens advokat, Bengt Høyer Pedersen, er svært tilfreds med avgjørelsen.

– Vi er veldig tilfreds med at byfogdembetet har tatt til følge både argumentasjonen vår og kravet vårt og bestemt at Austave skal få bli i Norge til han er ferdig med studiene 8. juli, sier advokaten.

Skulle kastes ut i april

Augustave skulle kastes ut av Norge i april, men for at han skulle få fullført sitt masterstudie, ble det altså bedt om en midlertidig forføyning. Det er dette som gjør at han nå får bli til 8. juli. Men saken er ikke over med det, sier advokat Pedersen.

Bengt Høyer Pedersen

Saken er ikke over. – Nå skal tingretten vurdere om UNE sine vedtak er ugyldige, sier advokat Bengt Høyer Pedersen.

Foto: NRK

– Byfogden har vurdert at UNE sine vedtak mest sannsynlig er ugyldig, men det vil bli behandlet senere i en separat sak av Oslo tingrett. Vurderingen og konklusjonen som byfogden kom fram til styrker vår tro og håp på at vedtakene blir omgjort når de blir behandlet av tingretten.

Vanskelig å fokusere

Cédricque Augustave jobber nå intenst med å fullføre mastergraden sin. Han legger ikke skjul på at saken har påvirket arbeidet.

– Når det hele stod på kunne jeg ikke fokusere på arbeidet med studiene. Jeg visste ikke om jeg ville bli «sparket ut», eventuelt når det ville skje.

Støtte fra universitetet

UiT har støttet sin student i saken blant annet med å dekke advokatutgifter, og rektor Anne Husebekk er svært fornøyd med at Augustave nå får fullføre sin master. Hvordan de skal forholde seg til saken videre er ikke avklart.

– Vårt mål var å få utsatt utreisen. Men det er klart vi vil støtte studentens sak. I alle fall moralsk, for jeg mener han har fått en utreiseordre på feil grunnlag, sier hun

Anne Husebekk rektor ved UiT

Anne Husebekk, Rektor ved UiT, Norges arktiske universitet, sier de har nådd målet, men vil støtte Cedrique moralsk videre.

Foto: Therese Bergersen / NRK

Når mastergraden i internasjonal fiskeriledelse er avsluttet, håper Cédrique Augustave å kunne søke jobb både i Norge og Schengen-land.

– Min plan er å fullføre studiet, så reiser jeg dit det er arbeid å få, sier han.