Hopp til innhold

Fant støvel med leggbein på tur langs stranda

I forrige uke ble et leggbein i en skinnstøvel funnet i fjæra på Håkøya i Tromsø. Den viste seg å stamme fra det tyske slagskipet «Tirpitz».

Tirpitz

Leif Arneberg viser fram støvelen, som bærer tydelig preg av å ha vært under vann i over 60 år.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Det var i forrige uke at Ørjan Tøllefsen fant støvelen og leggbeinet da han gikk tur med hunden sin på stranda på Håkøya for ei uke siden, skriver iTromsø, som først skrev om saken.

– Jeg så med en gang hva det dreide seg om. Det var en støvel med en fot inni. Jeg tok ikke i det selv, men ringte politiet, forteller Tøllefesen til NRK.

På grunn av nærheten til der «Tirpitz» ble senket, skjønte han fort at det trolig dreide seg om levninger fra det tyske krigsskipet.

Det 251 meter lange, tyske slagskipet hadde en besetning på over 2600 mann. Sammen med søsterskipet «Bismarck» var «Tirpitz» det største tyske slagskipet under andre verdenskrig.

12. november 1944 ble skipet senket utenfor Håkøya i Tromsø av britiske bombefly.

Da hadde skipet allerede blitt torpedert av miniubåter og alvorlig skadd mens det lå i Alta året før.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slagskipet Tirpitz, 53.000 BRT dødvekt!

«Tirpitz» var nazi-Tysklands største slagskip.

Foto: Bombercommand Museum, UK

916 av mannskapet om bord i «Tirpitz» omkom og gikk ned med slagskipet.

– Siden jeg regnet med at det var snakk om levninger fra «Tirpitz», syntes jeg ikke det var noe ubehagelig å finne støvelen, sier Tøllefsen.

Politiet tok leggbeinet fra støvelen i forvaring, og det ligger nå på krimteknisk avdeling, fram til det skal sendes til Narvik og begraves på krigskirkegården der, sammen med de andre levningene fra slagskipet.

På utstilling

Støvelen har blitt overlevert til «Tirpitz»-utstillingen på Tromsø forsvarsmuseum. Det er ikke første gang Leif Arneberg har fått inn levninger fra «Tirpitz».

– Men det er ikke så vanlig. Opp gjennom årene har vi fått rapportert inn seks-syv slike funn, men det er også de som ikke blir meldt inn, sier Arneberg til NRK.

Det er stort sett lette materialer som flyter opp til overflaten og i land. Museet har fått inn flere støvler, og også uidentifiserbare materialer.

– Funnene er viktige fordi de forsterker den utstillingen vi har, og den historien vi forteller.

Nå har han fått støvelen fra politiet, og den skal inngå i samlingene.

Tirpitz etter bombetoktet 12.november 1944 ved Håkøya utenfor Tromsø

Slik så skipet ut etter bombetoktet ved Håkøya i 1944.

Foto: Bombercommand Museum, UK