NRK Meny
Normal

Fant store feil i regnskap

– Vi avdekket fort store feil i regnskapene til Kraft & Kultur. Det fortalte Hanne-May Grønli fra Troms Kraft i tingretten i Stockholm i dag.

Ted Murelius og Hanne-May Grønli

Viseaktor Ted Murelius i samtale med Hanne-May Grønli før retten ble satt i Stockholm.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Hanne-May Grønli jobber på økonomiavdelingen i Troms Kraft. Hun var med i teamet fra Tromsø som i november 2011 ble sendt til Sverige da skandalen i TKs datterselskap ble avdekket.

Hanne-May Grønli

Hanne-May Grønli vitner i rettssaken.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

– Det var store avvik i regnskapene, opp mot 1,5 milliarder kroner, sa Grønli i retten i dag.

Hun fortalte om arbeidet med å avdekke hva som skjedde, og årsaken til de store avvikene. Hun fortalte at strømsalg var underpriset i forhold til hva kundene betalte. Fortjenesten var marginal, og ofte gikk salget med tap.

Kraftskandalen

 Boris Benulic

Tidligere administrerende direktør i Kraft & Kultur, Boris Benulic.

Foto: NRK

På tiltalebenken i tingretten i Stockholm sitter fire tidligere ansatte, med tidligere administrerende direktør for Kraft & Kultur, Boris Benulic, i spissen. Ifølge tiltalene har Benulic og de tre medhjelperne bedrevet grov svindel, alternativt stått for grov regnskapssvindel i regnskapsårene 2003 til 2010. Alle nekter straffskyld.

Retten skal avdekke hvordan Troms Krafts tidligere datterselskap Kraft & Kultur i Sverige endte med tap på over 1,7 milliarder kroner. Selskapet skulle selge kulturprodukter og økologiske produkter – sammen med fornybar strøm.

Det holdt på å ødelegge Nord-Norges største energiselskap økonomisk.

I dag mandag skal flere nåværende og tidligere ansatte i Troms Kraft i vitneboksen. Tirsdag skal Hanne Karde og Oddbjørn Schei forklare seg i retten.

Begge har vært styreledere i Kraft & Kultur.