Normal

Fant ikke informasjon om epilepsi - lager film om sønnens diagnose

Toåringen Nordahl stod og så ut vinduet en helt vanlig ettermiddag. Så falt han bakover i sitt første alvorlige epilepsianfall, og familielivet ble snudd på hodet.

Epilepsi

En av filmene handler om Ella som har epilepsi.

Foto: Janne Lindgren

– Vi fikk fullstendig panikk, og gjorde som de fleste livredde foreldre – vi ringte etter ambulanse.

Halvor Nitteberg minnes den første hjelpeløse tiden etter at sønnen, som nå er fem år, fikk diagnosen epilepsi.

Han og kona Elisabeth Aspelin gjorde også noe annet foreldre til barn med sykdom gjør, de begynner å lete etter informasjon om diagnosen.

Lidelseshistorier

– Vi søkte på Youtube etter informasjon om epilepsi, og der fant vi mange amerikanske lidelseshistorier, mye fokus på anfall, og lite fokus på å mestre tilværelsen. Da kom ideen om å lage noe ordentlig som fokuserer på det å leve et ordentlig liv selv om epilepsien er kommet i huset, sier småbarnsfaren.

Unik mulighet

Halvor Nitteberg og kona Elisabeth Aspelin tok kontakt med Norsk Epilepsiforbund for å høre om de kunne samarbeide om å lage film om sykdommen. Begge foreldrene jobber innenfor tv- og filmbransjen.

Epilepsi

Halvor Nitteberg og Henrik Persen, generalsekretær i Norsk Epilepsiforbund deltok i intervju i NRK Troms sin morgensending fredag.

Foto: NRK

– Vi har alltid et ønske om mer og bedre informasjonsmateriell som treffer vår målgruppe. Her fikk vi en unik mulighet til å samarbeide med filmprodusenter som selv har kompetanse og egen erfaring med det å være foreldre til et barn som har epilepsi. Det sier generalsekretær i Norsk Epilepsiforbund, Henrik Peersen til NRK.

Sju filmer

Og lørdag lanseres de fire første filmene om epilepsi. Totalt skal det bli sju filmer der familier med unger som har epilepsi er i hovedrollen.

– I filmene får vi høre mye om foreldrenes opplevelser. Folk kan kjenne seg igjen i det som fortelles. Vi ønsker gjennom filmene å motivere folk til å klare hverdagen så godt som mulig, sier Halvor Nitteberg.

Ikke bare sykdom

45 000 mennesker i Norge har diagnosen epilepsi.

Sønnen Nordahl er i dag fem år. Han har ikke vært anfallsfri siden han fikk diagnosen for tre år siden.

– Men vi prøver å ha en god hverdag der vi gjør mye gøy. Det er utfordrende, men vi er opptatt av å prøve i størst mulig grad å fokusere på det som er bra, sier faren til Nordahl.