NRK Meny
Normal

Fant 700 år gammel mynt på stranda

Da to kamerater gikk med en metaldetektor på en badestrand i Alta i forrige uke sa det plutselig pip.

700 år gammel mynt

Hans Christian Søborg (t.v.) har studert mynten Roy Vidar Nilsen (t.h.) og Tor Inge Iversen fant i Alta. Mynten ser ut til å ha funnet veien fra London til Alta for 700 år siden.

Foto: Knut Arne Oseid

– Dette er en liten brikke som vil fylle ut et stort tomrom i vårt kjennskap til middelalderen i Alta og Finnmark. Vi har veldig få funn og kulturminner fra denne tiden.

Det sier Hans Christian Søborg, konservator ved Alta Museum som begeistret har fått studere den over 700 år gamle sølvmynten, som ble funnet forrige uke, men ikke offentliggjort før den ble vurdert.

Dette er det nordligste funnet i verden og ett av de to eldste i Finnmark av denne typen.

Britisk sølvmynt
Foto: Alta Museum

Slått over ende

For da kameratene Roy Vidar Nilsen og Tor Inge Iversen gikk rundt med en metaldetektor på badestranda Lathari i Alta sa det plutselig pip. Og de måtte ikke grave langt ned i jorda, for etter bare noen få spadetak så de den 700 år gamle engelske mynten.

- Jeg tenkte bare oi, fanken, der fant vi noe. Det var jo helt surrealistisk, sier Roy Vidar.

Han er selv interessert i historie og forstod raskt at dette var spesielt. Tida stoppet litt opp, men for Tor Inge, ble overraskelsen rent fysisk.

- Han ble slått over ende, bokstavelig talt. Det var jo et utrolig funn, forteller Roy Vidar, som ser for seg at de kommer til å lete videre etter nye skatter.

Fyller historiske hull

Etter å ha sett nærmere på funnet, er ikke Hans Christian Søborg ved Alta Museum bombesikker på hvilken konge mynten viser.

- Forsiden av mynten viser en gjengivelse av enten Edvard den første, som var kongen av England frem til 1307, eller hans sønn, Edvard den andre. Det står ikke hvilken av dem det var, sier Søborg.

- Men på baksiden står Civitas London, så vidt jeg kan se. Og det er stedet der mynten ble brukt, som gjerne står på slike sølvmynter. Mynten ser dermed å ha funnet veien fra London til Alta for 700 år siden.

Han mener guttene med detektoren har gjort et etterlengtet funn.

– Slike arkeologiske funn kan være til stor hjelp for å utfylle det vi allerede har av skriftlige kilder om denne tiden i Finnmark, som da egentlig er veldig magre, sier Hans Christian.

Statens eiendom

Likevel mener Søberg det er sannsynlig at mynten, som er av en såkalt «Long Cross»-type, stammer fra Edvard den førstes tid, en konge mange unge har kjennskap til i dag.

- Han var nemlig en av hovedpersonen i Mel Gibsons film «Braveheart», humrer Søborg.

Han kan ikke unngå å trekke på smilebåndet over funnet av sølvmynten, som nå er statens eiendom.

- Jeg ble jo veldig begeistret. Men så kom jeg på at vi fant en mynt på så å si nøyaktig samme sted i fjor. Å tenke på at de har ligget 700 år på Lathari og plutselig dukker opp, er jo veldig gøy, sier Søberg.

Alle mynter før 1650 som er funnet i Nord-Norge skal sendes til Universitetsmuseet i Tromsø, inkludert denne sølvmynten.

Stranda Lathari

Det var her på badestranda Lathari i Alta at kameratene fant sølvmynten fra England.

Foto: Alta Museum