Hopp til innhold

Oppsiktsvekkende insektfunn i Finnmark

Forskere er overrasket etter å ha funnet 126 nye insektarter i Finnmark, som aldri tidligere er sett i Norge. 54 av disse er helt ukjente og ubeskrevne arter for vitenskapen.

Ny insekt i Finnmark

Ubestemt Psychoda-art på bjørkestamme.

Foto: Torbjørn Ekrem

Sommeren 2010 gjennomførte forskere prosjektet «Kartlegging av insekter knyttet til vann og fuktige habitater i Finnmark». Og resultatene fra prosjektet, som nå er analysert, forbløffer forskerne.

– Resultatene har så langt har overgått alle forventninger, sier Trond Andersen ved Universitetsmuseet i Bergen til Artsdatabankens nettsider.

Nye arter

Nye insekter i Finnmark

Denne helt ukjente insekten har fått navnet Psychoda cultella Salmela.

Foto: Gunnar M. Kvifte

Andersen forteller at en rekke av insektene de fant er helt nye, både i Norge og i verden.

– Vi har funnet en rekke arter som ikke tidligere er tatt i Europa, Norge eller Finnmark, samt mange som er helt nye for vitenskapen. Og stadig nye familier blir bestemt opp og nye arter oppdaget. Men foreløpig har kun den ene sommerfuglmyggen fått navn, for beskrivelse av nye arter er tidkrevende, forteller forskeren.

Til nå har forskerne registrert 871 arter fra prosjektet. Halvparten av disse har tidligere ikke vært registrert i Finnmark. I tillegg er 126 av artene helt nye i Norge. Av disse er også 54 av artene helt ukjente for vitenskapen og 12 ukjente i Europa.

Viktig kunnskap

Trond Andersen ved Universitetsmuseet i Bergen mener det er spesielt viktig å få kartlagt nye arter i Finnmark, for å kunne se resultatene av klimaendringer i årene som kommer.

– Vi vet at i årene fremover er det forventet at temperaturen på jorda vil øke, og det vil være mest merkbart i områdene nær polene. I Finnmark finner vi grensen mellom den boreale sonen og den subarktiske sonen.

– Det er viktig å ha langt bedre kunnskap om dagens artsmangfold i vårt nordligste fylke for å kunne følge med på hvordan den globale oppvarmingen kan føre til endringer i faunaen, sier han.

Samarbeid

Kartleggingsprosjektet er et samarbeid mellom Universitetsmuseet i Bergen, Naturhistorisk Museum i Oslo, NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim og Uni Miljø, Bergen. Prosjektet er finansiert med midler fra Artsprosjektet.