Dette er siste bildet du får se av Oda på internett på en stund

Anne-Marte Lyngra og mannen hennes synes skjermene tar over hverdagen. Nå vil de gi lille Oda en oppvekst med begrenset internettilgang.

Anne-Marte og Oda

Anne-Marte Lyngra og lille Oda koser seg hjemme, uten skjerm. Lyngra og mannen frykter ikke de vil gå glipp av de viktige tingene når de kobler seg fra sosiale medier.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Vi ønsker ikke barn som skal vokse opp med foreldre som er klistret til skjermene sine. Vi vil være mer med Oda, og ønsker ikke at hun skal kjempe om oppmerksomheten vår, forteller Tromsø-kvinnen Anne-Marte Lyngra.

Hun og mannen Ole Kristian Mortensen har bestemt seg for å gjøre om på medievanene sine. iPaden forsvinner ut av huset, de melder seg ut av Facebook, skaffer seg mindre smarte telefoner, og all internettaktivitet skal skje på den stasjonære datamaskinen på kontoret.

I gangen skal de skaffe seg et mobilhus, hvor gjestene må legge fra seg telefonene sine når de er på besøk.

– Slik det er i dag føler vi at vi hele må holde oss oppdatert. Jeg tror ikke det er nødvendig. Vi skal selvfølgelig lese nettaviser og se Dagsrevyen, og Oda skal få se på Barne-TV, men vi ønsker ikke å la internett og sosiale medier styre hverdagen vår. Vi vil heller være til stede med hverandre, sier Lyngra.

Mister kontrollen over dattera

– Men det er ikke bare for Oles og min del. Det er også mye for Oda og babyen som er på vei sin del, fortsetter hun.

Medietilsynets rapport «Foreldre om småbarns mediebruk» viser at nesten alle barn mellom ett og tolv år har tilgang til TV, datamaskin og nettbrett.

– For det første føler vi at vi mister litt kontroll over hva barna våre utsettes for via internett. Sitter de for eksempel på Youtube er det fort at de kommer over videoer de ikke har godt av å se, sier småbarnsmoren.

– I tillegg forteller venninner meg at de mener barna deres blir mindre kreative av for mye tid på nettbrett. Jeg forstår at det er enkelt å la barna spille eller se på skjerm når foreldrene er slitne eller travle, men vi synes det er viktig å prioritere å være sammen med barna mest mulig.

Ikke bare dumt

Rapporten fra Medietilsynet viser at ni av ti foreldre enige i at barna kan lære seg nye ting ved hjelp av dataspill.

I et nytt EU-direktiv foreslås det å heve aldersgrensen på sosiale medier til 16 år. Barneombudet mener det er en dårlig idé, og får støtte fra sosiolog ved NTNU, Berit Skog.

– Dette vil stenge mange unge ute fra bruken av kommunikasjonsmidler som de alt bruker, og som både fungerer som viktige sosiale kanaler og informasjonskanaler, sier hun.

– Det er fine ting med internett og data også. Vi har blant annet diskutert de sosiale aspektene. Nå er Oda bare ett år, og skulle det vise seg at hun havner utenfor når hun blir eldre, fordi vi ikke har slike ting, så får vi ta det som det kommer, sier Anne-Marte Lyngra.