Her «planker» Ellen Katrine (17) på en død hai

En familie på Nordkyn i Finnmark fikk en uvanlig fangst i garnet sist lørdag. Og da minstemann foreslo at de skulle «planke» på kjempefangsten, var storesøster ikke vanskelig å be.

Det var forrige lørdag at familien Olsen var ute for å reparere garnet til pappa Arild Olsen. Datter Ellen Katrine Olsen (17) og sønn Bendik Hamsund (14) var med på turen, men fikk sitt livs overraskelse da de skulle dra opp garnet. Det var avisen Finnmarken som først meldte om den uvanlige fangsten.

– Først så vi at det var hull i garnet, og at vi ikke fikk dratt det opp. Vi oppdaget at noe var fast i det, så vi måtte slepe det inn til grunnere vann. Det var da vi så finnene, forteller Ellen Katrine.

I juni fikk også noen svenske turister en brugde i garnet sitt. Bildene av denne brugden kan du se her!

10 meter lang brugde

Hun forteller at overraskelsen var stor da de oppdaget at det var en brugde som sto fast i garnet. Brugden er for øvrig verdens nest største hai, og lever kun av plankton.

– Jeg hadde ingen idé om hvor stort dyret var. Den var cirka 10 meter. Faren min har tidligere fått en hval i garnet, men der og da tenkte jeg bare: «Herregud, hva gjør denne i garnet vårt?», flirer 17-åringen.

Familien forsto raskt at brugden allerede var død.

– Ja, den sprelte jo ikke, og den lå jo helt stille på bunnen, sier hun.

Brugde

Slik ser en brugde ut når den samler plankton.

Foto: Chris Gotschalk

Lillebror foreslo planking

Men den utrolige historien stopper ikke der. For det var lillebror Bendik (14), som først foreslo at de skulle planke på den døde brugden, når de først var der ute.

– Jeg har egentlig aldri vært interessert i planking, men det var et artig innfall, så lenge vi var forsiktige forteller Ellen Katrine.

– Hvordan var det å planke på den?

– Bendik gjorde det først, og da var den litt slimete. Jeg syntes den var litt ruglete. Men jeg lurer jo litt på hva i alle dager jeg tenkte på? Det er rart og tenkte på at jeg har stått ute på havet på et dyr, sier 17-åringen.

La planking ut på Facebook

Og det har familien fått reaksjoner på. De la nemlig ut bilder på Facebook, og det tok ikke lang tid før tilbakemeldingene kom.

– Mange som skrev tilbake mente vi var årets plankere. Det var artig. Og så mente noen at vi burde gå til media også, sier Ellen Katrine.

Planking 1

Familien bestemte seg for å planke på den døde brugden.

Foto: Privat

Ingen risiko

Pappa Arild Olsen, forteller at det ikke var noen fare knyttet til plankingen.

– Det var ingen risiko, og det var grunnen til at jeg slapp dem ut på. Brugden lå trygt på grunnen.

Han forteller at siden haien allerede var død, var det greit å senke den.

– Jeg rengjorde henne først, før jeg slepte henne ut på dypt vann igjen, forteller han.

Ellen Katrine Olsen og Bendik Hamsund

Ellen Katrine Olsen (17) og lillebror Bendik Hamsund (14).

Foto: Privat