NRK Meny
Normal

Få får erstatning for cellegiftoverdoser

Fem personer har i løpet av de siste fem årene fått utbetaling fra Norsk Pasientskadeerstatning som følge av overdoser. – Det viser at behandlingen som gis, er trygg, sier Kreftforeningen.

Cellegiftstativ

26.000 nordmenn får årlig en kreftdiagnose. Mange får cellegift, og tall fra Norsk Pasientskadeerstatning viser at få blir gitt overdoser.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Norsk Pasientskadeerstatning har i løpet av de siste fem årene utbetalt 1,7 millioner kroner til personer som har fått feil cellegiftdoser.

Fem av disse fikk for store doser. Det har ført til at en pasient fikk redusert hørsel, mens flere av de andre pasientene opplevde svikt i viktige organer.

En person døde som fordi det oppstod en betennelse i kroppen som førte til at flere organer brøt sammen.

Sist torsdag fikk to tenåringer dødelige doser av cellegiften Methotrexat under behandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge, men feilen ble oppdaget relativt raskt og legene satte i gang tiltak. Begge er etter forholdene i god form, melder UNNs pressekontakt Marit Einejord.

Tallene fra Norsk Pasientskadeerstatning viser kun hvor mange som har fått erstatning for skader som følger av feilbehandlingen, ikke hvor mange cellegiftoverdoser som er gitt i Norge.

Torill Svoldal Stæhr

Norsk Pasientskadeerstatning har i løpet av de siste fem årene utbetalt totalt 1,7 millioner kroner til seks pasienter som har fått feilbehandling med cellegift, forteller kommunikasjonsrådgiver Torill Svoldal Stæhr.

Foto: Norsk pasientskadeerstatning/NPE

– Alle slike overdoser skyldes menneskelig feil og skal selvsagt ikke skje. Når det likevel skjer, er det likevel grunn til å påpeke at det hører til sjeldenhetene at overdoser gis, sier kommunikasjonsrådgiver Torill Svoldal Stæhr ved Norsk Pasientskadeerstatning.

De fleste får riktig behandling

Pressesjef Erik Vigander i Kreftforeningen mener likevel at tallene viser at behandling med cellegift er trygt.

Erik Vigander

Pressesjef i Kreftforeningen, Erik Vigander, sier at kreftbehandling i Norge generelt er trygt.

Foto: Rolf Marnburg

– De seks tilfellene er tragiske for de det gjelder, og ett slikt tilfelle er ett for mye. Samtidig må man huske på at det er veldig mange som får cellegift hvert år, slik at i det store bildet er cellegiftgivningen trygg. De aller, aller fleste får riktig medisin, sier Vigander.

Hvert år får rundt 26.000 nordmenn kreft. Blant de mest utbredte krefttypene er lungekreft og tarmkreft.