Bolivia-president til Karasjok

Den kontroversielle bolivianske presidenten Evo Morales besøker Karasjok 19. mai.

Bolivias president Evo Morales

Bolivias president Evo Morales besøker neste uke Sametinget og Karasjok for første gang.

Foto: AIZAR RALDES / AFP

Sametingspresident Egil Olli gleder seg stort til å møte sosialisten Evo Morales.

– Ja, det blir veldig interessant. Jeg tror at den bolivianske presidenten kan ha et stort utbytte av et besøk i Sápmi, samtidig som vi kan lære av han. Urfolk har de samme utfordringene uansett hvor de befinner seg i verden. Vi har en fellesnevner for de utfordringene vi møter, sier Olli.

– Lenge villet besøke Sápmi

Evo Morales har lenge villet besøke Sápmi. Men innenrikspolitiske årsaker gjorde at Morales måtte avlyse et planlagt besøk i 2008.

Heller ikke da Olli besøkte Bolivia tidligere i år fikk han anledning til å møte president Evo Morales. Olli fikk imidlertid overrakt en invitasjon til Morales om at han var hjertelig velkommen til Sametinget.

Og etter at regjeringen nå har invitert president Morales på norsk statsbesøk blir det altså også en tur til Karasjok neste uke.

LES: – Bolivias president et tankekors

Kontroversiell

Sametingspresident Egil Olli (Ap)

Sametingspresident Egil Olli gleder seg til å diskutere urfolks-utfordringer med Evo Morales.

Foto: Thor Thrane / NRK

Da Evo Morales ble Bolivias president i 2006, skrev han samtidig historie. Han var den første indianer som skulle lede landet på 500 år, og det i et land hvor mellom 60-70 prosent av befolkningen er indianere.

Han klarte også å innfri valgløftet sitt, om et forslag til ny grunnlov, som støttet det fattige folkeflertallet i Bolivia.

En av årsakene til at Morales regnes som kontroversiell er at han har kjempet spesielt for kokabøndene. Før han inntok presidentstolen, var han selv kokabonde. Blader fra kokaplantene brukes blandt annet til fremstilling av kokain.


Olli er klar over at Morales har sine motstandere, og at han er en kontroversiell leder i Latin-Amerika.

– De har jo litt forskjellige tanker om hvordan verden bør styres i forhold til oss i vestlige land. Moder jord er viktigere ann alt annet. De har veldig ambisiøse tanker om hvordan man kan styre, sier Olli.

– Men vi kan absolutt lære av dem. Særlig innen klimaendringer og rovdriften på natur og miljø. Der står vi overfor de samme utfordringene.

Programmet for president-besøket er ikke klart ennå.