Hopp til innhold

Evakuerte i Longyearbyen får ikke flytte hjem før etter nyttår

– En ugunstig værprognose gjør at vi ikke åpner opp for tilbakeflytting. Det vil bli foretatt en ny vurdering fredag 1. januar om temperaturen synker, sier sysselmann på Svalbard, Kjerstin Askholt.

Skredfare i Longyearbyen

Dårlig vær gjør at de evakuerte fortsatt må holde seg borte fra boligene sine.

Foto: HELGE CARLSEN / NRK

Mandag ettermiddag befarte geolog Odd Arne Mikkelsen fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fjellpartiet Sukkertoppen på Svalbard for å se om det fortsatt er skredfare i området.

Konklusjonen er at vind og snø fører til at området fremdeles er skredutsatt, og de om lag 80 evakuerte personene må belage seg på å feire nyttår der de er midlertidig innlosjert.

Store ødeleggelser

Sysselmannen på Svalbard

Kjerstin Askholt er Sysselmann på Svalbard.

Foto: NILS MEHREN / NRK

19. desember gikk snøskredet som tok to menneskeliv, og gjorde store ødeleggelser akkurat i dette området. Ti hus ble truffet av snømassene.

Det ble tidlig innført ferdselsforbud i skredområdet i Longyearbyen, men en skiturist tok seg likevel inn i området tidligere denne uken. Dette gjorde at sysselmannen bestemte seg for å sperre av området.

Daglige skredvarslinger

Det er opprettet daglige skredvarslinger for Longyearbyen etter den tragiske ulykken der en mann i 40-årene og et lite barn omkom. Faregraden for snøskred er fortsatt på nivå 3-betydelig. Vestlig og sørvestlig opptil sterk kuling og nysnø fører til at snøen samler seg i skarene på vestsiden av dalen, og på østsiden av Gruvefjellet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark